Nieuwsbrief Jeugd 12-18 oktober 2023

GGD Zaanstreek WaterlandGGD Zaanstreek Waterland

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 

GGD Zaanstreek Waterland

Korte teaser voor deze e-mail

  |  online weergeven

jaargang 4 | nummer 5 | [date:nl|MMMM yyyy|now]
 
Inleiding
In deze nieuwsbrief besteden we aandacht aan allerlei onderwerpen die in de komende weken gaan spelen. 
 
Begin oktober startte de landelijke Gezondheidsmonitor Jeugd in onze regio. U kunt in deze editie lezen hoeveel scholen er meedoen, wat het onderzoek oplevert en wanneer de resultaten beschikbaar zijn. 

In deze nieuwsbrief een aankondiging van de inspiratiebijeenkomst van JOGG-Zaanstad op 20 november. Het thema van deze bijeenkomst is mentale veerkracht. Alle professionals uit Zaanstad die met (ouders van) jeugd (-9 maanden tot 23 jaar) werken zijn van harte welkom om hier aan mee te doen. 

Wij vragen u in dit nummer om de landelijke campagne ‘Zien drinken, doet drinken’ bij ouders onder de aandacht te brengen. GGD Zaanstreek-Waterland doet mee aan deze campagne om ouders en andere opvoeders bewust te maken van hun voorbeeldfunctie en de invloed die zij hebben op het latere drinkgedrag van kinderen.

Ook kunt u in dit nummer lezen over de Week van de motoriek en de landelijke Week tegen Kindermishandeling. En de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling komt aan de orde.

Sinds dit jaar biedt ons Cursusbureau naast cursussen, trainingen en themabijeenkomsten ook webinars voor ouders, jongeren, kinderen en professionals. Op 8 november van 19.30 tot 20.30 uur organiseren GGD Zaanstreek-Waterland en Brijder Jeugd de gratis webinar ‘Puberteit, opvoeding en alcohol’. Ouders met kinderen van 10 tot en met 14 jaar, die in de regio Zaanstreek-Waterland wonen, kunnen hieraan meedoen. Wilt u dit webinar onder de aandacht brengen bij deze doelgroep als u daarmee werkt? 

Veel leesplezier!

 
Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 gestart in regio Zaanstreek-Waterland
Begin oktober startte de landelijke Gezondheidsmonitor Jeugd in onze regio. In de periode oktober tot eind november worden leerlingen in de klassen 2 en 4 van het regulier voortgezet onderwijs gevraagd naar hun gezondheid en manier van leven. Dit gebeurt in de klas met een online vragenlijst. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere eenzaamheid, stress, bewegen en middelengebruik.  

 
» Lees verder
 
 
 
Inspiratiebijeenkomst mentale veerkracht
JOGG-Zaanstad organiseert ook dit jaar weer een  inspiratiebijeenkomst! Deze staat gepland op maandag 20 november van 15.00 tot 19.00 uur en het onderwerp is mentale veerkracht.
Tijdens de bijeenkomst is er kennisoverdracht over het vergroten van mentale veerkracht. We bespreken onder andere wat professionals kunnen doen als er signalen zijn van mentale overbelasting. Er zijn verschillende workshops te volgen over o.a. voeding, ademhaling en stress tijdens de zwangerschap. We sluiten af met een lekker en gezond dinerbuffet.
Alle professionals uit Zaanstad die met (ouders van) jeugd (-9 maanden tot 23 jaar) werken zijn van harte welkom om mee te doen. Wilt u een uitnodiging ontvangen voor deze inspiratiebijeenkomst? Mail dan naar info@joggzaanstad.nl.
 
 
 
 
Zien drinken doet drinken campagne
Maandag 6 november start de landelijke campagne Zien drinken, doet drinken. GGD Zaanstreek-Waterland doet mee aan deze campagne om ouders en andere opvoeders bewust te maken van hun voorbeeldfunctie en de invloed die zij hebben op het latere drinkgedrag van kinderen. In de Alcoholactieweek (6 tot en met 10 november) is er volop aandacht voor de campagne, ook in de landelijk media. 
 
» Lees verder
 
 
 
De week van de motoriek

Voldoende beweging is voor iedereen belangrijk. Beweging op jonge leeftijd stimuleert beweging op latere leeftijd. De motorische ontwikkeling is hierbij belangrijk. Van 6 tot en met 9 november 2023 is het de Week van de motoriek. Tijdens deze week staan we stil bij de motorische ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Het kenniscentrum sport en bewegen organiseert fysieke en online bijeenkomsten over dit thema. Op deze website kunt u zich hiervoor inschrijven. Volg bijvoorbeeld een webinar over stimuleren van bewegen vanaf de geboorte, aansluiten bij de leefwereld van mensen in armoede of het betrekken van kinderen met een motorische achterstand.

 
 
 
 
Week tegen Kindermishandeling
Van 20 tot en met 26 november 2023 is de landelijke Week tegen Kindermishandeling. Deze week zorgt voor extra aandacht voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Samen hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen groter te maken. 
 
» Lees verder
 
 
 
Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Weet u de meldcode met vertrouwen toe te passen? Kent u alle ins en outs? U bent niet de enige die het misschien lastig vindt om de meldcode in te zetten bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling. Terwijl u als professional wel verplicht bent om ermee te werken. 
 
» Lees verder
 
 
 
Webinar ‘Puberteit, opvoeding en alcohol’

Op woensdag 8 november van 19.30 tot 20.30 uur organiseren GGD Zaanstreek-Waterland en Brijder Jeugd de gratis webinar ‘Puberteit, opvoeding en alcohol’.  Ouders met kinderen van 10 tot en met 14 jaar,  die in de regio Zaanstreek-Waterland wonen, kunnen hieraan meedoen. 
 
» Lees verder
 
 
 
Agenda
 • 6-9 november: Week van de Motoriek
 • 20-26 november: Week tegen Kindermishandeling
 • 8 december: Paarse vrijdag 
  Op deze dag besteden scholen aandacht aan het feit dat iedereen zichzelf mag zijn. Maakt niet uit hoe je je kleedt, welke hobby’s je hebt, wie je bent en op wie je verliefd wordt. Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen veilig opgroeien en zichzelf kunnen zijn. www.paarsevrijdag.nl
 • 1 – 31 januari 2024: IkPas
  IkPas is een positieve uitdaging om een maand geen alcohol te drinken. Iedereen kan eraan meedoen: alleen (een afspraak met jezelf) of samen met vrienden, collega’s of familieleden. www.ikpas.nl
 • 12 – 16 februari 2024: Week van de Liefde
  Tijdens de Week van de Liefde besteden scholen aandacht aan relaties en seksualiteit. Het thema dit jaar is: Let’s talk about love and seks!
  Kijk voor meer informatie: Doe mee met de Week van de Liefde – Seksuelevorming.nl
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl

Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie

Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Claudia Ris (Communicatie)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
Jantje Kunze (Toezicht)
Jody Maubach (Jeugdgezondheidszorg)

 

Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Naomi Albrecht (JOGG-Zaanstad)
Sarah Prins (Veilig Thuis)

 
E-mail opties