Nieuwsbrief Jeugd 12-18 september 2022





GGD Zaanstreek Waterland



GGD Zaanstreek Waterland

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 

GGD Zaanstreek Waterland

  |  online weergeven
jaargang 3 | nummer 4 | [date:nl|MMMM yyyy|now]
 
Nieuwsbrief Jeugd 12-18 jaar
 
Inleiding
Kent u onze regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning (rVTV) al? In een rVTV worden lokale, regionale en landelijk gegevens over volksgezondheid en zorg verzameld, geanalyseerd en geïntegreerd. Neem er vooral eens een kijkje.

De resultaten van de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd op gemeenteniveau zijn bekend. U lees in deze nieuwsbrief waar u deze kunt lezen.
Van 26 tot en met 30 september is de traditionele Week Tegen Pesten met dit jaar de slogan: ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ In deze nieuwsbrief kunt u lezen hoe u hier aan mee kunt doen.
Hoe kunnen ouders met hun kind over liefde, relaties en seksualiteit praten zonder dat het al te ongemakkelijk wordt? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de theatervoorstelling Bedtime stories van theatergroep Playback. In deze editie leest u hier meer over. 

Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 blijkt dat meer (19%) 12- tot 17-jarigen in de regio Zaanstreek-Waterland in het jaar voorafgaand aan het onderzoek suïcidale gedachten hadden in vergelijking met 2019 (15%). En minder jongeren (39%) dan in 2019 (49%) hebben dit aan iemand verteld. Daarom besteden we hier aandacht aan ‘Wereld Suïcide Preventie dag’ dat op 10 september 2022 is.
En we geven ook nog informatie over Stoptober waar mensen zich voor op kunnen geven om aan mee te doen.   

Veel leesplezier!

 
 
 
Regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning 
Hoe staat het met de mentale gezondheid van jongvolwassenen? Is het mediagebruik in de regio toegenomen? En wat betekent dat voor beleid en praktijk? Dat en veel meer vindt u terug in de regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning (rVTV). 

In een rVTV worden lokale, regionale en landelijke gegevens over volksgezondheid en zorg verzameld, geanalyseerd en geïntegreerd. Het gaat hierbij niet alleen om het geven van cijfers maar zeker ook om de interpretatie van die cijfers en de vertaling ervan in heldere kernboodschappen. Het geeft een goed beeld van de mogelijkheden voor inzet op verbetering van de volksgezondheid, waaronder voor de jeugd.

 
 
 
 
Resultaten van de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd op gemeenteniveau 

De dataverzameling van de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd (CGM Jeugd) 2021 levert gezondheidscijfers over jongeren op landelijk, regionaal, lokaal en schoolniveau. Na het opleveren van gezondheidscijfers over jongeren op schoolniveau kunnen we u ook laten weten dat de resultaten op gemeenteniveau bekend zijn én bijna openbaar. Wanneer? 
 
» Lees verder
 
 
 
Week Tegen Pesten: Grapje! Moet toch kunnen?!
De scholen zijn weer begonnen en de klassen zitten middenin ‘de gouden weken’: Samen zorgen voor een fijn en veilig groepsklimaat. Een groep waarin lachen en plezier hebben zorgt voor gezelligheid, verbinding en betrokkenheid én een positieve norm zet, bijvoorbeeld door het maken van grapjes. Naast die verbinding spelen grappen ook een rol in het bepalen van de normen in de groep. Door wel of niet om een grap te lachen bepaal je met elkaar wat acceptabel is. Daarom organiseert School & Veiligheid van 26 tot en met 30 september de traditionele Week Tegen Pesten met dit jaar de slogan: ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ 
 
» Lees verder
 
 
 
Gratis theatervoorstelling Bedtime stories voor ouders over relaties en seksualiteit

Van Dokter Corrie, Blootgewoon en de sekszusjes tot #metoo, sexting en hot girl summerlists. Er komt genoeg voorbij in de (sociale) media. Hoe kunnen ouders met hun kind over liefde, relaties en seksualiteit praten zonder dat het al te ongemakkelijk wordt? En hoe kunnen ze hun kind steunen in het ontdekken van hun eigen wensen, grenzen en seksuele identiteit? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de theatervoorstelling Bedtime stories van theatergroep Playback en GGD Zaanstreek-Waterland op 29 september in P3 te Purmerend. 
 
» Lees verder
 
 
 
Wereld Suïcide Preventie Dag
In Nederland is zelfdoding doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren tussen de 10 en 20 jaar oud. In 2020 maakten 62 jongeren tot 20 jaar een einde aan hun leven. Dit is 3% van het totaal aantal mensen dat overlijdt door zelfdoding. Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 blijkt dat meer (19%) 12- tot 17-jarigen in de regio Zaanstreek-Waterland in het jaar voorafgaand aan het onderzoek suïcidale gedachten hadden in vergelijking met 2019 (15%). En minder jongeren (39%) dan in 2019 (49%) hebben dit aan iemand verteld.

Op 10 september 2022 is het ‘Wereld Suïcide Preventie dag’. Een goede reden om stil te staan bij dit onderwerp en het aanbod van de GGD in het kader van de suïcidepreventie onder de aandacht te brengen. 

 
» Lees verder
 
 
 
Nationale groente- en fruitdag en Menukaart voedseleducatie

14 oktober is het weer Nationale Groente- en Fruitdag. Op deze jaarlijks terugkerende feestdag zetten we groenten en fruit in het zonnetje. 
 
» Lees verder
 
 
 
Stoptober: 28 dagen stoppen met roken!
Rokers in heel Nederland helpen elkaar vanaf 1 oktober om te stoppen met roken tijdens Stoptober. Deze succesvolle landelijke campagne daagt rokers uit om de maand oktober niet te roken. GGD Zaanstreek-Waterland brengt ook dit jaar de actie in de regio onder de aandacht. Helpt u ook mee? 
 
» Lees verder
 
 
 
In de hoofdrol

Welke ondersteuning is er voor kinderen met overgewicht die fitter willen worden? Pedagogisch adviseur Zeliha Yurdagülen vertelt hier prachtig over in een landelijke video. Bekijk de volledige video of de korte versie.  En deel het vooral met nieuwe collega’s of netwerkpartners die nog niet bekend zijn met de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht en de rol van de centrale zorgverlener. Meer weten over onze aanpak in Zaanstreek-Waterland? Klik hier. 
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl

Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annelijn de Ligt (Gezond opgroeien)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)

 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Nienke Huizenga (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)

 
E-mail opties