Nieuwsbrief Jeugd 4-12 augustus 2023

GGD Zaanstreek WaterlandGGD Zaanstreek Waterland

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 

GGD Zaanstreek Waterland

  |  online weergeven
jaargang 4 | nummer 4 | [date:nl|MMMM yyyy|now]
 
Inleiding
De zomervakantie zit er bijna op. Deze week starten veel docenten met de voorbereidingen van het nieuwe schooljaar. In deze nieuwsbrief treft u veel inspiratie aan voor de komende 2 maanden! Er zijn dan namelijk verschillende dagen en weken waarop landelijke aandacht is voor onderwerpen met betrekking tot de gezondheid. Het zou fijn zijn als u dit ook op de een of andere manier kunt doen. In deze editie leest u meer over de Week tegen pesten, de Nationale kraanwaterdag, Stoptober en de Nationale Groente en Fruitdag. 

In Zaanstad is de Dam tot Damloop altijd een groot evenement in september. Er is ook een onderdeel voor kinderen; de Mini Dam tot Damloop waar alle kinderen vanaf 4 jaar aan mee kunnen doen. In deze nieuwsbrief vindt u een flyer waarmee u dit bij kinderen in uw omgeving onder de aandacht kunt brengen.

Hoe gaan we om met traktaties? Dit is vaak onderwerp van gesprek. De campagne ‘Wie jarig is viert feest!’ maakt duidelijk dat feest vieren op verschillende manieren kan. De leerkracht zet de jarige in het zonnetje en je viert een feestje met de hele groep zonder traktatie. Lees in dit nummer wat het inhoudt. Wie weet is het iets om in dit nieuwe schooljaar in te voeren?  

Ook krijgt u inspiratie hoe u kinderen uit groep 8 op een laagdrempelige manier kennis kunt laten maken met de risico’s rondom sexting. En leest u hoe het JOGG suikerbord kunt bestellen. Dit bord maakt goed duidelijk hoeveel suiker er in veel gebruikte dranken zit. 

Kinderopvangorganisaties herinneren we eraan dat ze de Meldcode Kindermishandeling toegespitst op de eigen organisatie horen te hebben. Sinds de invoering van flexibel toezicht toetst de GGD regelmatig op de aanwezigheid hiervan. En dat er per 1 juli 2023 een aantal wetswijzigingen is doorgevoerd waardoor aanpassing van het pedagogisch beleid en/of werkplan nodig was. 

Kortom, voor ieder wat wils… Veel leesplezier gewenst!

 
Mini Dam tot Dam loop

Op 16 en 17 september zijn er veel sportieve activiteiten rondom Amsterdam en Zaandam. Kinderen kunnen meedoen aan  de mini Dam tot Damloop. De start van deze miniloop is in de ochtend op zondag 17 september. Ruim 2.000 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 13 jaar doen dan mee aan. Ze kunnen zich tot 4 september hiervoor aanmelden. 
Wilt u deze flyer van de Mini Dam tot Damloop delen a.u.b. delen en/of ophangen in een omgeving waar ouders met kinderen komen?

 
 
 
 
Suikerborden
Met behulp van het JOGG-suikerbord kan iedereen meteen zien hoeveel suiker een drankje bevat. Dit is best confronterend! In een AA-drink zitten wel 8 suikerklontjes van 4 gram! (Dit is 32 gram.)
Weet jij nog een plek waar dit suikerbord goed van pas komt, laat het weten via info@joggzaanstad.nl
Let op: er is een beperkte oplage van de suikerborden en organisaties in Zaanstad krijgen voorrang. 


(klik op de afbeelding voor een groter formaat)

 
 
 
 
Week tegen pesten: Goed voor elkaar

Met elkaar zorgen voor een fijne en veilige school. Dat is het doel van de Week Tegen Pesten. 
 
» Lees verder
 
 
 
Van traktatiebeleid naar feestbeleid!
Feest vieren kan op verschillende manieren. Met de campagne ‘Wie jarig is viert feest!’ zet u als leerkracht de jarige in het zonnetje. 
 
» Lees verder
 
 
 
Nationale kraanwaterdag

Donderdag 28 september staat in het teken van kraanwater, het goedkoopste en gezondste drankje! Tegenwoordig zien we steeds meer kinderen en jongeren met een Air-Up. Dit is een drinkfles waar water en een geurende ring in gaat. Tijdens het water drinken ruikt de drinker een bepaalde geur. Deze geur fopt het brein waardoor de mond de smaak proeft. Is een Air-Up  wel zo verstandig?
Het is een nadeel dat kinderen en jongeren met deze drinkfles niet wennen aan ‘gewoon’ water drinken. Op deze manier blijft de drang naar gezoete dranken. Daarnaast is het ook best een prijzige fles. Maar het is natuurlijk beter dan frisdrank of vruchtensap.
Onze voorkeur blijft kraanwater, desnoods met een takje munt, een uitgeperste sinaasappel of een schijfje citroen.
 
 
 
 
Stoptober: 28 dagen stoppen met roken!
Rokers in heel Nederland helpen elkaar vanaf 1 oktober weer om te stoppen met roken tijdens Stoptober. Deze succesvolle landelijke campagne daagt rokers uit om de maand oktober niet te roken. GGD Zaanstreek-Waterland brengt ook dit jaar de actie in de regio onder de aandacht. Helpt u ook mee? 
 
» Lees verder
 
 
 
Nationale Groente en Fruitdag

Op zaterdag 14 oktober, de jaarlijks terugkerende Nationale Groente en Fruitdag, zetten we deze vitaminebommen in het zonnetje! 
 
» Lees verder
 
 
 
Serious game over sexting voor groep 8 
Veiligheidsregio IJsselland heeft samen met partners een online spel ontwikkeld om leerlingen op een leuke manier te laten leren over veiligheid. #VetVeilig the game heeft 3 onderdelen: ‘De Brand’, ‘De val’ en ‘De foto’. 
 
» Lees verder
 
 
 
Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

De Meldcode Kindermishandeling is in 2013 ingevoerd. Hierin staan verschillende routes; bij elke route hoort een stappenplan. Iedere kinderopvangorganisatie is verplicht om een Meldcode op te stellen, toegespitst op de eigen organisatie. 
 
» Lees verder
 
 
 
Wetswijzigingen Kinderopvang
We willen u er nog even aan herinneren dat per 1 juli 2023 een aantal wetswijzigingen is doorgevoerd. Dit betekent, dat u uw pedagogisch beleid en/of werkplan heeft moeten aanpassen:

  • U mag onder voorwaarden afwijken van het vast gezichten criterium op het kinderdagverblijf.
  • U mag nu kaders beschrijven waarbinnen u kan afwijken van de beroepskracht-kindratio. Deze beschrijft u in het pedagogisch beleid/werkplan. In de modelrapporten van juli 2023 of in de wet kinderopvang staat precies beschreven wat u in uw beleidsstuk moet opnemen.
  • Het voldoen aan de beroepskracht-kindratio laat u zien met personeelsroosters en presentielijsten. De presentielijsten moeten een indicatie geven van de aankomst- en vertrektijden van de kinderen.
 
 
 
 
Agenda
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl

Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie

Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Claudia Ris (Communicatie)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
Jantje Kunze (Toezicht)
Jody Maubach (Jeugdgezondheidszorg)

 

Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Naomi Albrecht (JOGG-Zaanstad)
Sarah Prins (Veilig Thuis)

 
E-mail opties