Nieuwsbrief Jeugd 4-12 december 2022

GGD Zaanstreek WaterlandGGD Zaanstreek Waterland

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 

GGD Zaanstreek Waterland

  |  online weergeven
jaargang 3 | nummer 6 | [date:nl|MMMM yyyy|now]
Inleiding
Wilt u kinderen meer in beweging krijgen en zoekt u nog een cadeautje voor de Kerst? GGD Zaanstreek-Waterland heeft een aantal beweegcadeautjes op een rijtje gezet. 

Op 1 januari start de campagne ‘IkPas. Onder het motto ‘Zet je alcoholgebruik op pauze!’ wil ‘IkPas’ mensen aanmoedigen om een maand lang geen alcohol te drinken. In deze editie leest u hier meer over. En ook over de actie 30dagengezonder die op 1 maart 2023 start. In deze 30 dagen kunt u een nieuwe, gezonde gewoonte aanleren of breken met een oude. Meedoen kan alleen of in een groep. In deze tijden dat veel mensen goede voornemens gaan maken misschien iets om over na te denken. 

Teamfit is de aanpak waarmee JOGG zich inzet voor een gezondere sport- en buurtomgeving, onder andere door het voedingsaanbod gezonder te maken. Sport- en buurtlocaties kunnen zich aanmelden voor deze gratis begeleiding. U kunt hier meer over lezen in deze nieuwsbrief.

Gastouders, houders en medewerkers van kinderopvang kunnen in dit nummer informatie lezen over de vertrouwensinspecteur. Hier kunnen zij een beroep op doen als er signalen zijn van mogelijke seksuele intimidatie, seksueel, psychisch en fysiek geweld. 
Ook goed om te weten dat de GGD in 2023 start met flexibel toezicht kinderopvang.

Ook willen wij u vragen of u uw mening wilt geven over de nieuwsbrief Jeugd. Zodat wij deze met uw input kunnen optimaliseren. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

Tot slot wil de redactie u hele fijne feestdagen toe wensen en alle goeds voor 2023!

Veel leesplezier!

 
Uw mening telt!

We geven de Nieuwsbrief Jeugd nu 3 jaar in deze vorm uit. Daarom willen wij graag weten wat u van de nieuwsbrief Jeugd vindt. Met uw reactie gaan we deze nieuwsbrief volgend jaar optimaliseren. 
Wilt u daarom a.u.b. even de tijd nemen om een paar vragen te beantwoorden op Enalyzer Survey – Voortgang: 100%? Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!
 
 
 
 
Beweegcadeautjes voor de decembermaand
Dagelijks 1 uur per dag matig intensief bewegen en 3x per week spier- en botversterkende activiteiten is de beweegrichtlijn voor 4 t/m 17 jarigen. In Zaanstreek-Waterland beweegt 20% van de 4- tot 12-jarigen minstens een uur per dag en 66% is lid van een sportvereniging. Dat kan dus beter! Bewegen heeft een positieve invloed op verschillende vlakken. Bewegen en sporten is onder andere goed voor plezier, de motorische ontwikkeling, samenwerken, een gezond gewicht, goed slapen en heeft een positief effect op het zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Wilt u kinderen meer in beweging krijgen en zoekt u nog een cadeautje voor de Kerst? GGD Zaanstreek-Waterland heeft een aantal beweegcadeautjes op een rijtje gezet. Fijne feestdagen!

 
 
 
 
IkPas!

‘Zet je alcoholgebruik op pauze!’ Dat is het motto van de ‘IkPas’-actie om mensen aan te moedigen om een maand lang geen alcohol te drinken. Het drinken van alcohol is voor veel mensen een gewoonte. Meer dan 80% van de Nederlanders drinkt regelmatig alcohol. Veel mensen drinken alcohol op meer dan drie dagen in de week. GGD Zaanstreek-Waterland en Brijder steunen de landelijke actie ‘IkPas’ die mensen uitdaagt om tijdelijk met die gewoonte te breken. De actie start op 1 januari 2023. 
 
» Lees verder
 
 
 
30dagengezonder: uitdaging of een makkie?
Op 1 maart 2023 start de actie 30dagengezonder weer! In deze 30 dagen kunt u een nieuwe, gezonde gewoonte aanleren of breken met een oude. Meedoen kan alleen of in een groep. Door samen een uitdaging aan te gaan, houd je elkaar scherp! Doet u ook mee? Met uw collega’s, vrienden, een klas leerlingen of de hele school? 
 
» Lees verder
 
 
 
Gratis begeleiding van Teamfit

Op de meeste kinderopvanglocaties en peuterspeelzalen is water drinken en groente & fruit eten al heel normaal. Ook steeds meer (sport)verenigingen, buurthuizen en speeltuinen kiezen voor een gezonder aanbod. Daar is water drinken vanzelfsprekend en zijn de broodjes gezond ook echt gezond. Bent u of uw kind lid van een vereniging waar er nog weinig gezonds te kiezen is? Of komt u regelmatig in een buurthuis of speeltuin waar kinderen vooral door snoep en snacks worden verleid zonder gezond alternatief? Tip het bestuur of de beheerder over de gratis begeleiding van Teamfit! Samen maken we gezond gewoon. 
 
» Lees verder
 
 
 
Contact met de Vertrouwensinspecteur
Bij de inspectie van het onderwijs (IvhO) werken vertrouwensinspecteurs. Houders, medewerkers, gastouders en ouders kunnen de vertrouwensinspecteur bellen als in of rond een kinderopvanglocatie signalen zijn over:

  • mogelijke seksuele intimidatie,  
  • seksueel, psychisch en fysiek geweld. 

De vertrouwensinspecteur luistert, informeert en adviseert. In een aantal gevallen is het voor houders en medewerkers in de kinderopvang zelfs verplicht direct contact op te nemen met de vertrouwensinspecteur. 

Meer informatie over de vertrouwensinspecteur vindt u hier.

 
 
 
 
Flexibel toezicht
In 2023 start de GGD met flexibel toezicht. Door het flexibiliseren van het toezicht kunnen wij het gerichter inzetten, de effectiviteit verbeteren. En daarmee meewerken aan de kwaliteit van de kinderopvang. 

Eind 2021 heeft u een factsheet van ons ontvangen over wat flexibel toezicht precies inhoudt. In december van dit jaar krijgt u deze nog een keer. Sinds een paar maanden zijn wij gestart met een pilot in de gemeente Purmerend. 

Begin volgend jaar starten wij in de hele regio met het flexibele toezicht. In 2023 monitoren wij deze nieuwe werkwijze, waar nodig passen wij het aan. Vanaf 2024 wordt de nieuwe werkwijze verplicht. 

 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl

Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annelijn de Ligt (Gezond opgroeien)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)

 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Jantje Kunze (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)

 
E-mail opties