Nieuwsbrief Jeugd 4-12 mei 2023

GGD Zaanstreek WaterlandGGD Zaanstreek Waterland

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 

GGD Zaanstreek Waterland

Korte teaser voor deze e-mail

  |  online weergeven

jaargang 4 | nummer 3 | [date:nl|MMMM yyyy|now]
 
Inleiding
We hopen op een mooie zomer en dan is een goede voorbereiding het halve werk. Daarom herinneren wij u in deze editie aan het Hitteplan. En ook melden wij enkele (voorgenomen) wijzigingen van kwaliteitseisen voor de kinderopvang. 

In dit nummer komen nog andere onderwerpen aan bod die bij hogere temperaturen horen, zoals controleren op teken, zonbescherming en veilig zwemmen.

Ook kunt u informatie lezen over het programma Schoolmaaltijden, waarmee het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis ervoor willen zorgen dat kinderen geen honger meer hebben op school. 

We vragen ook uw aandacht voor Wereld Niet Roken Dag en de Week voor de gezonde jeugd, inclusief de buitenspeeldag.

Dit is het laatste nummer vóór de zomervakantie. De redactie wenst u een hele fijne tijd toe!
Veel leesplezier.

 
Voorbereiden op hoge temperaturen in de zomer

Nu de zomer voor de deur staat, is het goed om alvast voorbereid zijn op perioden van hoge temperaturen. 
 
» Lees verder
 
 
 
Subsidie Schoolmaaltijden 
Elk kind verdient het om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Daarom werkt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap samen met het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis aan een programma om te zorgen dat kinderen geen honger meer hebben op school. Dit programma heet Schoolmaaltijden. Het doel is dat in 2023 zoveel mogelijk leerlingen met een volle buik in de klas zitten, zodat ze vol energie de lessen kunnen volgen. 
 
» Lees verder
 
 
 
De Week van de gezonde jeugd en buitenspeeldag.

Van 12 tot en met 17 juni is het de Week voor de gezonde jeugd! In deze week vraagt JOGG samen met gemeenten en partners door het hele land aandacht voor een toekomst waarin iedereen gezond kan opgroeien. 
 
» Lees verder
 
 
 
In het groen geweest? Controleer op teken!  
Zodra de temperatuur stijgt spelen kinderen meer buiten. Hun jas gaat uit en blote benen en armen komen te voorschijn. Teken worden actief als het warmer wordt. Ze komen in het hele land voor; in bos, park, hei, duinen en ook in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken, in hoog gras of tussen dode bladeren. Wees dus alert als kinderen hier zijn geweest. Controleer ze dan altijd op tekenbeten. 
En heeft u een teek gezien of heeft een kind uit uw groep een tekenbeet? Meld dit dan op https://www.tekenradar.nl/. Daar kunt u ook zien waar teken voorkomen.

Kijk voor meer informatie op:

 
 
 
 
Zonbescherming op school

Genieten van de zon is fijn. Maar goede zonbescherming is belangrijk en daar moet je al jong mee beginnen. Want elke keer dat je als kind verbrandt, vergroot het risico op huidkanker op latere leeftijd. Bescherming tegen de zon is dus belangrijk voor nu én later!  
 
» Lees verder
 
 
 
Veilig zwemmen               
Wat is er leuker dan een mooie dag door te brengen bij het zwembad, op het strand of bij het opblaasbadje in de tuin? Helaas gebeuren rond het water nog steeds ongelukken. 

“Natuurlijk zijn ouders extra alert als er water in de buurt is. Toch verwachten ze vaak gewaarschuwd te worden als er iets gebeurt. Dat hun kind gaat spetteren of schreeuwen. Maar dat is niet zo: een verdrinking gebeurt snel en stil. Binnen een tel verdwijnt een kind onder water. Daarom is het belangrijk dat ouders super alert zijn in de buurt van water, en ook duidelijke afspraken met elkaar maken wie er oplet, zodat daar geen misverstanden over ontstaan. Laat je niet verrassen. Kinderen kunnen al verdrinken in een laagje water van 10 centimeter.’’ – veiligheidNL                                                           
Met simpele maatregelen en goed opletten kunnen veel verdrinkingen worden voorkomen. Download hier de poster van veiligheidNL met de 4 belangrijkste adviezen om verdrinking te voorkomen en hang goed zichtbaar voor ouders op. Voor meer informatie en tips, kijk op veiligheid.nl.

 
 
 
 
31 mei – Wereld Niet Roken Dag! Doe je mee?

Elk jaar sterven er wereldwijd veel mensen aan de gevolgen van roken, maar ook de meerokers zijn niet veilig. Daarom heeft de World Health Organization (WHO) de Wereld Niet Roken Dag in het leven geroepen. Op 31 mei geven we met zijn allen extra aandacht voor de gevaren van roken én moedigen we rokers aan om ten minste 1 dag te stoppen met roken. 
 
» Lees verder
 
 
 
Voorgenomen wijzigingen kwaliteitseisen Kinderopvang
Binnenkort komt er een aanpassing van verschillende kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld de 3-uursregeling en de eisen aan vaste beroepskrachten. Deze wijzigingen gelden nu nog niet. Dus nu zijn de huidige kwaliteitseisen nog van toepassing.
 
» Lees verder
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl

Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie

Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Claudia Ris (Communicatie)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)
Jantje Kunze (Toezicht)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)

 

Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Naomi Albrecht (JOGG-Zaanstad)
Sarah Prins (Veilig Thuis)

 
E-mail opties