Nieuwsbrief Jeugd 4-12 september 2022

GGD Zaanstreek WaterlandGGD Zaanstreek Waterland

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 

GGD Zaanstreek Waterland

  |  online weergeven
jaargang 3 | nummer 4 | [date:nl|MMMM yyyy|now]
 
Nieuwsbrief Jeugd 4-12 jaar
 
Inleiding
Kent u onze regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning (rVTV) al? In een rVTV worden lokale, regionale en landelijke gegevens over volksgezondheid en zorg verzameld, geanalyseerd en geïntegreerd. Neem er vooral eens een kijkje.

Van 26 tot en met 30 september is de traditionele Week Tegen Pesten met dit jaar de slogan: ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ In deze nieuwsbrief kunt u lezen hoe u hier aan mee kunt doen.
Hoe kunnen ouders met hun kind over liefde, relaties en seksualiteit praten zonder dat het al te ongemakkelijk wordt? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de theatervoorstelling Bedtime stories van theatergroep Playback. In deze editie leest u hier meer over. 

Verder aandacht voor het bewegen van kinderen, de Nationale groente- en fruitdagop 14 oktober en ons aanbod van cursussen en trainingen.
In deze editie een herinnering voor houders van een buitenschoolse opvang om wijzigingen op tijd door te geven aan de gemeente.

En we geven ook nog informatie over Stoptober waar mensen zich voor op kunnen geven om aan mee te doen.   

Veel leesplezier!

 
 
 
Regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning 
Zijn kinderen in de regio gelukkig? Hoeveel ouders maken afspraken met hun kinderen over mediagebruik? Wat betekent dat voor beleid en praktijk?
Dat en veel meer vindt u terug in de regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning (rVTV).

In een rVTV worden lokale, regionale en landelijke gegevens over volksgezondheid en zorg verzameld, geanalyseerd en geïntegreerd. Het gaat hierbij niet alleen om het geven van cijfers maar zeker ook om de interpretatie van die cijfers en de vertaling ervan in heldere kernboodschappen. Het geeft een goed beeld van de mogelijkheden voor inzet op verbetering van de volksgezondheid, waaronder voor de jeugd.

 
 
 
 
Week Tegen Pesten: Grapje! Moet toch kunnen?!

De scholen zijn weer begonnen en de klassen zitten middenin ‘de gouden weken’: Samen zorgen voor een fijn en veilig groepsklimaat. Een groep waarin lachen en plezier hebben zorgt voor gezelligheid, verbinding en betrokkenheid én een positieve norm zet, bijvoorbeeld door het maken van grapjes. Naast die verbinding spelen grappen ook een rol in het bepalen van de normen in de groep. Door wel of niet om een grap te lachen bepaal je met elkaar wat acceptabel is. Daarom organiseert School & Veiligheid van 26 tot en met 30 september de traditionele Week Tegen Pesten met dit jaar de slogan: ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’ 
 
» Lees verder
 
 
 
Gratis theatervoorstelling Bedtime stories voor ouders over relaties en seksualiteit
Van Dokter Corrie, Blootgewoon en de sekszusjes tot #metoo, sexting en hot girl summerlists. Er komt genoeg voorbij in de (sociale) media. Hoe kunnen ouders met hun kind over liefde, relaties en seksualiteit praten zonder dat het al te ongemakkelijk wordt? En hoe kunnen ze hun kind steunen in het ontdekken van hun eigen wensen, grenzen en seksuele identiteit? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de theatervoorstelling Bedtime stories van theatergroep Playback en GGD Zaanstreek-Waterland op 29 september in P3 te Purmerend. 
 
» Lees verder
 
 
 
Motoriek: signaleren en bespreken
De basisschool is een belangrijke plek voor een positieve sport- en beweegrijke toekomst van ieder kind. Het is daarom belangrijk dat leerlingen met plezier voldoende bewegen en zich motorisch goed ontwikkelen. Hoe je dat voor elkaar krijgt? 
 
» Lees verder
 
 
 
Nationale groente- en fruitdag en Menukaart voedseleducatie
14 oktober is het weer Nationale Groente- en Fruitdag. Op deze jaarlijks terugkerende feestdag zetten we groenten en fruit in het zonnetje. 
 
» Lees verder
 
 
 
Doorgeven van wijzigingen kinderdagverblijf, peuteropvang of bso
Denkt u eraan wijzigingen over uw kinderdagverblijf, peuteropvang of buitenschoolse opvang op tijd (8 weken van te voren) door te geven aan de gemeente? Dit kan via het formulier ‘Wijziging kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang’. 
 
» Lees verder
 
 
 
Aanbod van cursussen en trainingen

Het Cursusbureau van GGD Zaanstreek-Waterland biedt allerlei cursussen en training op het gebied van opvoeden en opgroeien aan voor ouders, jongeren en kinderen uit de Zaanstreek. Inwoners uit de hele regio kunnen meedoen aan onze zwangerschapscursussen en workshops. Op de website staat het aanbod en kunnen inwoners zich aanmelden. Het doel is om de doelgroepen te ondersteunen; te empoweren tijdens zwangerschap en tijdens het opvoeden en opgroeien. De GGD werkt vanuit de eigen kracht van mensen. 
 
» Lees verder
 
 
 
In de hoofdrol
Welke ondersteuning is er voor kinderen met overgewicht die fitter willen worden? Pedagogisch adviseur Zeliha Yurdagülen vertelt hier prachtig over in een landelijke video. Bekijk de volledige video of de korte versie.  En deel het vooral met nieuwe collega’s of netwerkpartners die nog niet bekend zijn met de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht en de rol van de centrale zorgverlener. Meer weten over onze aanpak in Zaanstreek-Waterland? Klik hier
 
 
 
 
Stoptober: 28 dagen stoppen met roken!

Rokers in heel Nederland helpen elkaar vanaf 1 oktober om te stoppen met roken tijdens Stoptober. Deze succesvolle landelijke campagne daagt rokers uit om de maand oktober niet te roken. GGD Zaanstreek-Waterland brengt ook dit jaar de actie in de regio onder de aandacht. Helpt u ook mee? 
 
» Lees verder
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
T: (0900) 254 54 54
E: communicatie@ggdzw.nl

Volg ons op:
Twitter Twitter Twitter Twitter
Redactie
Anne van Deuren (Gezondheidsbevordering)
Annelijn de Ligt (Gezond opgroeien)
Claudia Ris (Communicatie)
Marieke Laan (Jeugdgezondheidszorg)

 
Marjon Bartelds (Communicatie)
Michelle Wennekers (Epidemiologie)
Nienke Huizenga (Toezicht)
Sarah Prins (Veilig Thuis)
Ilja Geertzen (Infectieziekten)

 
E-mail opties