Nieuwsbrief Nu Niet Zwanger juli 2023

GGD Zaanstreek WaterlandGGD Zaanstreek Waterland

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 

GGD Zaanstreek Waterland

  |  online weergeven
jaargang 4 | nummer 1 | [date:nl|MMMM yyyy|now]
 
Nieuwsbrief #9 voor aandachtsfunctionarissen Nu Niet Zwanger
Met deze nieuwsbrief informeren we je regelmatig over de ontwikkelingen over het programma Nu Niet Zwanger (NNZ); in de regio en landelijk.


 

 
Methodiek NNZ is aangepast
Goed nieuws: de NNZ-methodiek is nu duidelijker verwoord én beslaat nog maar 29 pagina’s in plaats van 70! Deze nieuwe versie vormt de nieuwe basis van Nu Niet Zwanger. Onveranderd zijn de essentie en doelstelling van het programma. De belangrijkste veranderingen voor jou: 

  • De focus van de methodiek ligt op wat NNZ toevoegt aan jouw bestaande deskundigheid. Jij bent immers al professional in je eigen vak! 
  • Kennis, emotie, context, financiën en verantwoordelijkheid staan centraal in het gesprek. Vanuit deze factoren voer je het gesprek met de cliënt over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. 
  • De methodiek gaat vooral over hoe jij jezelf als professional verhoudt tot de onderwerpen kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.
    Bijvoorbeeld: Hoe denk ik over het krijgen van kinderen? Wat weet ik over seksueel risicovol gedrag? Weet ik waar ik betrouwbare informatie kan vinden?

 
 
 
 
Trainingen voor beginnende aandachtsfunctionarissen gewijzigd
De trainingen voor aandachtsfunctionarissen zijn gewijzigd. Landelijk wordt nu dezelfde training gegeven. De kwaliteit is verbeterd, het aanbod is meer uniform en sluit nog beter aan op de methodiek. Ook is de training meer gericht op motivatie en vaardigheden. Nieuwe aandachtsfunctionarissen volgen de herziene trainingen.

Het nieuwe trainingsaanbod:

  1. Basis e-learning NNZ : duur 1,5 uur
  2. Fysieke basistraining NNZ : duur 1 hele dag
  3. Verdiepende e-learning AF : duur 1 uur (als je al een tijdje als AF werkt, bv na 6 maanden)
  4. Verdiepende training AF: duur 0,5 dag ( moet nog worden gepland, krijg je apart bericht over)

De e-learning voor professionals is vervallen. Iedereen, dus ook jouw collega’s, kunnen nu de basis e-learning volgen.

De verdiepingsmodules moeten nog worden geïmplementeerd. 

 
 
 
 
Registratie NNZ; gesprekken registreren hoeft niet meer
Het landelijk team heeft besloten dat er voldoende cijfers uit het Maatschappelijk Kosten Baten Analyse gehaald kan worden. Ook werden de cijfers over het aantal gevoerde gesprekken aangeleverd bij de gemeente Zaanstad, maar de cijfers gaven geen objectief beeld van het aantal gesprekken dat gevoerd werd (voornamelijk door onderregistratie). Daarbij was het wel werkdrukverhogend voor de hulpverleners om dit te registeren. Daarom is besloten deze registratie te stoppen.
 
 
 
 
Communiceren met anderstaligen?  
Zanzu.nl is een website van Rutgers met informatie over seksuele gezondheid in 17 talen. Zo kun je jouw cliënt op een begrijpelijke manier begeleiden: fijn voor alle partijen! Je vindt er betrouwbare informatie over onder meer het lichaam, relaties en gevoelens en anticonceptie. Ook andere onderwerpen, zoals gezinsplanning, maagdelijkheid en soa’s, worden simpel en helder uitgelegd in tekst en beeld. Hierbij is rekening gehouden met culturele gevoeligheden. Alle informatie is te lezen en beluisteren in verschillende talen.
 
 
 
 
Nu kan ik verder – Ontvang het boek met echte verhalen van Nu Niet Zwanger 

In 2021 verscheen de verhalenbundel ‘Nu kan ik verder’. Deze bundel van 21 ervaringsverhalen geeft inzicht in wat het betekent voor cliënten als
professionals wél in gesprek durven gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Heb je dit boek nog niet en wil je het graag lezen? Je kunt een exemplaar krijgen via nnz@ggdzw.nl.
 
 
 
 
Tip:
Zet in je digitale handtekening dat je Aandachtsfunctionaris bent voor Nu Niet Zwanger (bewuste keuze kinderwens). Dat maakt je zichtbaar in de organisatie en collega’s weten je gemakkelijker te vinden.
 
 
 
 
Data intervisie en workshop/bijscholing aandachtsfunctionarissen Nu Niet Zwanger 2023
Di. 12-9-2023 9.30 – 11.30 uur Intervisie Online via zoom
Do. 19-10-2023 9.15 – 13.00 uur Intervisie en workshop/bijscholing Live locatie GGD
Di. 12-12-2023  14.30 – 16.30 uur Intervisie Online via zoom

Heb je suggesties voor deze nieuwsbrief? Laat je vooral horen.     
Ook als je andere vragen hebt, of ergens hulp bij kunt gebruiken; ik help je graag: Anja G. Boer, Inhoudelijk coördinator programma Nu Niet Zwanger

T   06-53976512
E   aboer@ggdzw.nl of nnz@ggdzw.nl
W  www.ggdzw.nl

 
 
 
 
Programma Nu Niet Zwanger; Hoe werkt het ook al weer?
Het programma Nu Niet Zwanger streeft naar een bewuste en geïnformeerde keuze over kinderwens bij mensen in kwetsbare omstandigheden. Dat begint bij bewustwording onder professionals  om proactief en oprecht het gesprek aan te gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie zodat zij hun cliënten de juiste ondersteuning op maat kunnen bieden. Dat moet leiden tot een bewuste en geïnformeerde keuze van de cliënt zodat zij niet overvallen worden door een onbedoelde zwangerschap. Bij een wens tot het gebruik van anticonceptie krijgt de cliënt passende begeleiding tot en met de realisatie van het gewenste middel. Maatwerk en de samenwerking  binnen de sociale en medische keten zijn essentieel. Als alle betrokken ketenpartners deze rol structureel  vervullen, krijgen cliënten die in beeld zijn van zorgprofessionals maximale ondersteuning in het nemen van regie over eigen kinderwens.
Meer weten?
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
Tel. (0900) 254 54 54
Fax. (075) 616 30 16

Voor opmerkingen en vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar nnz@ggdzw.nl.

Twitter Volg ons nu op Twitter via @GGDZW

 
E-mail opties