Nieuwsbrief Nu Niet Zwanger november 2022

GGD Zaanstreek WaterlandGGD Zaanstreek Waterland

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 

GGD Zaanstreek Waterland

  |  online weergeven
jaargang 3 | nummer 2 | [date:nl|MMMM yyyy|now]
 
Nieuwsbrief #9 Nu Niet Zwanger in Zaanstad
Met deze nieuwsbrief informeren we je regelmatig over de ontwikkelingen over het programma Nu Niet Zwanger (NNZ); in de regio en landelijk.


 

 
Praatplaten Nu Niet Zwanger

Er zijn praatplaten en kaarten met hulpvragen ontwikkeld ter ondersteuning van het gesprek over kinderwens. Hiermee kan de hulpverlener het gesprek soepel en luchtig aangaan en doorvragen. Samen verkennen professionals en cliënt zo de vragen, emoties, opvattingen en obstakels. Om deze praatplaten op een goede manier in te zetten, gaf Anja Boer (inhoudelijk coördinator NNZ Zaanstad) een workshop aan aandachtsfunctionarissen (AF’s) van NNZ. Naast een uitleg over hoe de praatplaten ingezet kunnen worden, werd er in groepjes geoefend over het gebruik van de platen. Er was veel ruimte voor het uitwisselen van ideeën. De AF’s waren enthousiast over de workshop: ‘Het is fijn om de platen in te zetten bij bijvoorbeeld cliënten met een verstandelijke beperking of bij laaggeletterden. Beeld zegt hen veel meer dan geschreven taal. De platen geven veel aanleiding tot een gesprek’.

Heb je ook interesse in het gebruik van de praatplaten van Nu Niet Zwanger? Neem dan contact op met Anja Boer. Zij kan uitleg geven over de praatplaten én er zijn een aantal setjes met praatplaten beschikbaar voor professionals in Zaanstad.

 
 
 
 
Kabinet blijft inzetten op het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen
Het is de ambitie van het kabinet om te zorgen voor goede preventie, informatie en hulp bij onbedoelde zwangerschap en om het aantal ongewenste zwangerschappen en het aantal herhaalde abortussen terug te dringen. Dit staat beschreven in de Kamerbrief Aanpak onbedoelde en ongewenste zwangerschappen. Staatssecretaris van Ooijen gaf tijdens een landelijk Nu Niet Zwanger bijeenkomst aan “We weten allemaal hoe goed en belangrijk de hulp en zorg is die vanuit Nu Niet Zwanger wordt geboden aan vrouwen én mannen door zoveel betrokken professionals. Onze ambitie is helder: we blijven aan de slag om te zorgen dat Nu Niet Zwanger vanuit een intrinsieke motivatie in alle gemeenten beschikbaar komt voor alle mensen die het nodig hebben.” Vanuit de GGD blijven we met gemeentes en organisaties in gesprek om zich aan te sluiten bij Nu Niet Zwanger, zodat alle mensen in kwetsbare omstandigheden bij hun professional terecht kunnen voor een gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.
 
 
 
 
Verhalenbundel ‘Nu kan ik verder’ – tweede druk

‘Nu kan ik verder’ neemt de lezer in 21 verhalen uit het hele land mee in de praktijk van Nu Niet Zwanger. Wat het betekent voor cliënten als professionals wél in gesprek durven gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Welke waarde dat voor cliënten heeft en de grote diversiteit aan aspecten die daarbij voor cliënten én professionals een rol spelen. Na een uitverkochte eerste oplage van 5.000 exemplaren is in oktober 2022 de tweede druk van deze bundel verschenen.

Interesse in een boek? We hebben er nog een paar om uit te delen. Stuur een mail naar nnz@ggdzw.nl. Je kan het boek ook bestellen bij de bekende bestelplatforms voor 3,50 euro.

 
 
 
 
Handige en inspirerende links
  • Nu.nl ging in gesprek met het NNZ-team van GGD-Haaglanden over hun ervaringen in de praktijk
  • Artikel waarin wethouder in Roermond Marianne Smitsmans-Burhenne en projectleider NNZ Limburg Noord Ellen Jeuken in een interview vertellen over hun weloverwogen keuzes en de meerwaarde van NNZ
  • Inspiratiefilmpje waarin professionals hun ervaringen delen over Nu Niet Zwanger
  • Filmpje van Esmee, een cliënt over haar ervaring met Nu Niet Zwanger
  • Regionale website Nu Niet Zwanger Zaanstad
  • De landelijke website van Nu Niet Zwanger
  • Nu Niet Zwanger op LinkedIn
  • Scan de QR-code hiernaast voor meer informatie over Nu Niet Zwanger 
 
 
 
 
Vragen of informatie
Heb je vragen over deelname aan het programma NNZ? Neem dan contact op met projectleider Joanne Wieringa, jwieringa@ggdzw.nl. Heb je vragen over een cliënt? Neem dan contact op met onze inhoudelijk coördinator Anja Boer, nnz@ggdzw.nl.
 
 
 
 
Nieuwsbrief
Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan collega’s of netwerkpartners die hier ook interesse in hebben. Zij kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief door een mail te sturen met als onderwerp ‘aanmelden nieuwsbrief’.
 
 
 
 
Colofon
Adresgegevens
GGD Zaanstreek-Waterland
Postbus 2056, 1500 GB Zaandam
Tel. (0900) 254 54 54
Fax. (075) 616 30 16
Redactie
George Neve
Ilja Geertzen
Joanne Wieringa

Voor opmerkingen en vragen over de nieuwsbrief kunt u mailen naar meldingizb@ggdzw.nl t.a.v. IZB nieuwsbrief
Twitter Volg ons nu op Twitter via @GGDZW

 
E-mail opties