Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Zaanstreek-Waterland

""

Hoe zorgen wij ervoor dat inwoners met een psychische kwetsbaarheid de juiste ondersteuning krijgen en niet tussen wal en schip vallen? Met deze vraag als uitgangspunt is de kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag in onze regio op 27 juni 2023 van start gegaan.

De kenniswerkplaats als praktijkgerichte leer-werkplaats brengt professionals, vrijwilligers en buurtbewoners bij elkaar om kennis en ervaring te delen en te experimenteren met mogelijke oplossingen. Dit doen we in de vorm van 2 pilotprojecten: ‘Samenwerken in de wijk’ en ‘Inzet ervaringsdeskundigen’.

De pilots worden gevolgd met onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Organisatiestructuur van de kenniswerkplaats

De Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag Zaanstreek-Waterland is opgezet in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA, Lectoraat Stedelijk Sociaal Werk), ketenpartners en gemeenten in de regio. De kenniswerkplaats wordt gefinancierd door ZonMw. Het regionale samenwerkingsverband Zorg & Veiligheid in Zaanstreek-Waterland, ‘Allen voor Eén’, is eindverantwoordelijk. De organisatiestructuur van de kenniswerkplaats bestaat uit een uitvoerende projectgroep, een stuurgroep en een begeleidingscommissie, waarin relevante ketenpartners vertegenwoordigd zijn.

Pilotproject Samenwerken in de wijk

Vanuit de kenniswerkplaats is een aantal wijken gekozen waar we in de vorm van leercirkels aan de slag zijn gegaan met het doel: samen met alle relevante personen en organisaties in een wijk – professionals, buurtbewoners, en vrijwilligers – ervoor zorgen dat personen met een psychische kwetsbaarheid zo goed mogelijk worden ondersteund.   

De wijken die momenteel meedoen met de pilot ‘Samenwerken in de wijk’ zijn: 

  • Purmerend, wijk Weidevenne
  • Purmerend, wijk De Purmer
  • Zaanstad, wijk Oud Koog/Oud Zaandijk
  • Zaanstad: Krommenie

Leercirkels

In totaal organiseert de projectgroep twee bijeenkomsten (leercirkels) voor elke wijk, in de periode november 2023 – juni 2024. In de leercirkels leren de deelnemers elkaar kennen en gaan zij met elkaar in gesprek over wat er goed gaat in de wijk en wat er beter kan. Daarna gaat een kerngroep aan de slag met de uitwerking van de gekozen verbeterpunten.

Bestuurlijke leercirkel

Naast de leercirkels in de wijken wordt er ook een bestuurlijke leercirkel gepland. Hierin nemen we de bestuurders mee in wat er opgehaald is in de wijken. Daarnaast gaan we met de bestuurders in gesprek over wat zij vinden dat er goed gaat en wat er beter qua zorg en  ondersteuning  voor psychisch kwetsbare mensen in de wijk.

Pilotproject Inzet ervaringsdeskundigen

Er is een werkgroep opgezet, waarin mensen met ervaringskennis/ervaringsdeskundigen  van verschillende organisaties deelnemen: Parnassia, Pleq, De Hoofdzaak en st. Ontdec. Vanuit deze werkgroep worden verschillende acties opgezet mbt het beter en vaker inzetten van ervaringsdeskundigheid bij de ondersteuning van psychisch kwetsbare inwoners, onder anderen bij het MABZ van de GGD. Daarnaast wordt ingezet op het vergroten van de betrokkenheid en invloed bij het vormgeven van beleid.

Onderzoek

De Hogeschool van Amsterdam (Lectoraat Stedelijk Sociaal Werk) is als onderzoeker betrokken bij de kenniswerkplaats en de pilots. De HvA neemt deel aan de leercirkels en verricht onderzoek tijdens de pilots. Dat onderzoek vindt plaats in de pilotwijken en bestaat bijvoorbeeld uit het interviewen van professionals, ervaringsdeskundigen en inwoners naar hun wensen en behoeften wat betreft ondersteuning. Daarnaast brengt zij praktijkvoorbeelden en relevant onderzoek in kaart. De uitkomsten en ervaringen die in de pilots worden opgedaan, kan de HvA meenemen in het lesaanbod, gebruikt worden voor artikelen en bijvoorbeeld tijdens een kennis-café.

Planning

  • 27 Juni 2024: Regionale bijeenkomst om met het veld de resultaten te delen
  • september/oktober: Leercirkel inzet ervaringskennis
  • oktober/november: Bestuurlijke leercirkel

Startbijeenkomst 27 juni 2023

Achtergrond kenniswerkplaatsen Onbegrepen Gedrag

ZonMw financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert vernieuwing in de gezondheidszorg.

De kenniswerkplaats in Zaanstreek-Waterland is een van de 17 landelijke kenniswerkplaatsen Onbegrepen Gedrag die met subsidie van ZonMw zijn gestart. Met de kenniswerkplaatsen wordt een stevige en duurzame regionale (kennis)infrastructuur opgezet die voor de toekomst een gecoördineerde en gerichte aanpak voor mensen met onbegrepen gedrag kan ondersteunen. Klik hier voor meer informatie over de kenniswerkplaatsen.

Deze kenniswerkplaatsen zijn voortgekomen uit het ZonMw actieprogramma Grip op Onbegrip. Sinds 2021 zet dit actieprogramma in op het faciliteren en stimuleren van de samenwerking tussen politie, gemeenten en organisaties die hulp of zorg bieden aan mensen met onbegrepen gedrag en hun omgeving. Klik hier voor meer informatie over het actieprogramma.

Nieuwsbrieven

Een aantal keer per jaar brengt de projectgroep een nieuwsbrief uit. Op deze pagina vindt u de nieuwsbrieven en kunt u zich abonneren.

Contact

Heeft u vragen over de kenniswerkplaats, de pilots of de leercirkels? Neem dan contact op met de projectgroep van de Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag: kenniswerkplaats@ggdzw.nl.

Projectleider: Ina Boerema, iboerema@ggdzw.nl
Projectmedewerker: Rob van der Hout