Zomer in zicht – kinderen van 0 tot 4 jaar

Klik hier voor het PDF-bestand van de folder Zomer in zicht (pdf 145kb)

Voorbereid op pad

Bij het naderen van de zomermaanden worden de vakantieplannen gemaakt. Als u met uw kinderen op vakantie gaat is een goede voorbereiding belangrijk. Kinderen zijn gevoeliger voor veranderingen dan volwassenen. Ze zijn vaak gehecht aan vaste gewoontes en een vertrouwde omgeving. U kunt hieraan tegemoet komen door zoveel mogelijk voor een vast dagritme te zorgen en niet te vaak van plek te veranderen tijdens de vakantie.

Om uw kind zoveel mogelijk een veilig en bekend gevoel te geven kunt u:

 • Vertrouwd speelgoed meenemen voor uw kind
 • Af en toe thuis het kampeerbedje neerzetten om uw kind te laten wennen. Misschien wil uw kind er al eens in slapen
 • De vaste eettijden en rituelen rond het naar bed gaan aanhouden

Informeer eventueel van tevoren bij de plek van bestemming naar aanwezige kindervoorzieningen, zoals een kinderbedje, kinderstoel, badje, box en een pierenbadje. Indien nodig naar algemene voorzieningen zoals een koelkast, wasmachine of wasserette.

Reizen/onderweg

Op vakantie gaan met kinderen begint al ‘op de hoek van de straat’; ook het onderweg zijn is een onderdeel van de vakantie.

Met het vliegtuig

Als u gaat vliegen is het handig om te weten dat bij kleine baby’s verstopte oren voorkommen kunnen worden door bij het landen en stijgen borst- of flesvoeding te geven. Oudere kinderen kunt u op iets laten kauwen of iets laten drinken.

Met de auto

Als u met de auto reist, is het raadzaam om regelmatig (minimaal elke twee uur) te stoppen en wat frisse lucht en beweging te nemen. Peuters kunnen vaak niet goed tegen lange autoritten en gaan zich vervelen. Ze houden van afwisseling en afleiding. Beperk de reistijd per dag: maak de heen- en terugreis in etappes.

Om de aandacht van de kinderen af te leiden kunt u afwisselend spelletjes doen bijvoorbeeld alle rode auto’s tellen, wie het eerst een kerktoren ziet of ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’.

Ook boekjes (voor)lezen, liedjes zingen of CD’s met liedjes en sprookjes aanbieden zorgen voor een plezierig tijdverdrijf. In de boekwinkel zijn spelletjesboeken en kindertijdschriften te koop. Ook kunt een dvd-speler met dvd’s voor in de auto meenemen.

Voor de baby kunt u een koord spannen waaraan u verschillende speeltjes hangt. Voor oudere kinderen is een zak gevuld met boekjes en speelgoed die over de rugleuning van de voorstoel hangt erg handig.

In de auto wordt het snel te warm of bestaat de kans dat uw kind met het gezicht in de zon zit. Hiervoor kunt u autoschermpjes tegen het raam aanbrengen. Kleed uw kind niet te warm. Laat nooit een slapende baby/peuter alleen achter in de (warme) auto.

Wagenziekte

Mocht uw kind wagenziek worden, zorg dan in ieder geval voor voldoende frisse lucht door de ramen aan één kant een stukje open te draaien. Zet uw kind bij een raam, zodat het naar buiten kan kijken. Misschien moet u hiervoor het autostoeltje of de stoelverkleiner iets hoger zetten. Stop bij een parkeerplaats en ga even samen rondlopen. Een reistabletje of pleister achter het oor kan de reacties wat afzwakken. Geef van te voren en tijdens de reis iets lichts te eten. Van zware, vette maaltijden worden kinderen eerder misselijk.

Laat uw kind niet te veel snoepen, eten en drinken in de auto.

Flesvoeding (kunstvoeding)

Voor de flesvoeding onderweg kunt u het beste een fles mineraalwater (21 à 22 graden is een goede drinktemperatuur) of gekookt heet water in een thermoskan en de oplospoeder meenemen en dan per keer klaarmaken.

Neem geen klaargemaakte fles mee op reis. Je moet flesvoeding namelijk in de koelkast bewaren. Neem de juiste hoeveelheid babymelkpoeder mee, bijvoorbeeld in een speciaal melkpoeder-doseerdoosje. Daarin kun je in verschillende vakjes per voeding de juiste hoeveelheid meenemen. Warm water voor de flesvoeding kan mee in een thermosfles. Doe er gekookt water in. Dat koelt binnen enkele uren af tot warm water. Neem een flesje koud water mee om met het hete water te mengen als het nog te heet is.
Weet u dat u dat er flessenwarmers zijn, die u kunt aansluiten op de sigarettenaansteker?

Hygiëne

Om buik- en maagklachten, vooral diarree en braken, zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijkste te letten op de hygiëne. Infectieziekten, zoals diarree en braken slaan vaak toe bij onvoldoende hygiëne of door onzorgvuldige behandeling van eten en drinken.
Als één van de familieleden diarree heeft, is dat zeer besmettelijk voor de anderen en zeker voor kleine kinderen.

Neem voor uw peuter het eigen potje of een toiletemmer mee naar de camping, zodat deze niet op het algemene toilet hoeft. Het is hygiënischer en geeft uw kind meer rust.

Enige algemene tips:

 • Was regelmatig uw handen met zeep. Zeker voor het koken, voor het eten en na toiletgebruik. Droog ze met een
  schone doek of aan de lucht
 • Kraanwater in het buitenland is niet altijd drinkwater. Gebruik mineraalwater (zonder koolzuur) of breng het water
  aan de kook. Dit geldt ook voor het maken van ijsblokjes
 • Doe de afwas in heet sop en neem schone theedoeken voor het afdrogen
 • Was groenten en fruit voor gebruik in mineraalwater of gekookt water
 • Een houten of kunststof vleesplank is een broedplaats voor bacteriën. Gebruik bij warm weer een bord als snijplank
 • Melkproducten zijn bij warm weer buiten de koelkast of koelbox beperkt houdbaar. Verpakt ijs is veiliger dan schepijs

Diarree, braken en obstipatie

Bij diarree en braken verliest uw kind niet alleen veel vocht, maar ook belangrijke voedingstoffen als zout en mineralen. Een tekort hieraan kan tot uitdroging leiden. Om dit te voorkomen kunt u, naast extra vocht, ORS (Oral Rehydration Solution) geven. ORS zijn zakjes met een mengsel van suikers en zouten in de verhoudingen die het lichaam nodig heeft en zijn te koop bij apotheek of drogist. Het poeder wordt opgelost in gekookt en afgekoeld water. Volg precies de gebruiksaanwijzing op het pak, want ORS heeft een specifieke samenstelling.
Nooit ORS door de flesvoeding mengen. De fles- of borstvoeding een half uur na de ORS-drank geven.

Blijft diarree bestaan, heeft uw kind koorts, plast het minder en wordt het suf, raadpleeg dan een arts. Neem geen risico’s!

Diarree bij borst- en flesvoeding:

Wat te doen?

 • Doorgaan met de borst- dan wel de flesvoeding
 • Tussendoor gekookt water of ORS geven
 • Op de hygiëne letten

Voeding bij diarree:

Naast het gebruik van ORS kan de normale voeding aangeboden worden.

Obstipatie

Dit betekent geen of zeer harde ontlasting hebben. Het kan klachten geven zoals buikpijn, pijn bij de ontlasting, opgezette buik, huilerig gedrag, geen eetlust.

Obstipatie kan vooral optreden als het zeer warm is en uw kind veel transpireert. Meestal heeft het kind dan te weinig vocht in het lichaam om de ontlasting kwijt te raken. Ook door de verandering van omgeving kan een kind soms geen ontlasting meer krijgen.
Wat kunt u doen:

 • Laat uw kind extra veel drinken
 • Geef vezelrijke voedingsmiddelen zoals fijn volkoren brood, volkorenpap, volkoren koekies, zilvervliesrijst
 • Geef verse groenten en fruit

Als u borstvoeding geeft, gelden bovenstaande tips ook voor u.

Braken

Bij braken is er vaak sprake van een voedselvergiftiging. Het beste is de maag een dagje ‘rust’ te gunnen en zo min mogelijk te eten. Probeer wel uw kind elk uur een paar slokjes te laten drinken. Als dit goed verdragen wordt door de maag, kunt u de hoeveelheid opvoeren. U kunt uw kind eerst wat lauw water geven en daarna slappe thee en bouillon. Later geeft u uw kind een droog crackertje of beschuitje, een geraspte appel of een rijstwafel. Als u borstvoeding geeft altijd hiermee doorgaan en geen bijvoeding geven tot het maagje van de baby weer tot rust gekomen is. Dit duur meestal een dag.

Blijven de klachten bestaan, ga dan naar een arts.

Zon en warmte

Ook als de zon niet schijnt kan de zomertemperatuur zowel binnen als buitenshuis flink oplopen. Zoek een koele plaats uit voor uw kindje. Pas wel op voor tocht!

U kunt uw kind tegen vliegen en muggen beschermen door een klamboe of een stuk vitrage om de wagen, wieg of bedje te spannen. Zorg wel, dat de baby de klamboe niet over zich heen kan trekken en er geen ruimtes openblijven. Gebruik eventueel een kindvriendelijk insectenwerend middel. Spuitbussen zijn uit den boze!

Een molton of handdoek om het (plastic) matrasje of op het boxkleed kan het transpiratievocht opnemen.

Als uw kindje in de kinderwagen ligt, doe dan de kap naar beneden. Het wordt hieronder namelijk veel te warm. Een zonnehoedje op en een parasolletje aan de wagen kunnen bescherming tegen de zon geven.

Het tere huidje kan nog niet zoveel licht en zon verdragen. Houd baby’s dan ook zo veel mogelijk in de schaduw. Smeer bij baby’s en peuters het onbedekte huidje in met een hoge beschermingsfactor antizonnebrand (minimaal 30, ook bij donkere huid) en herhaal dit regelmatig (om de twee uur) voor een goede werking. Ook als het kind in de schaduw is. Wist u trouwens dat de voetjes ook snel kunnen verbranden? Laat uw kind in de schaduw onder een parasol spelen. Een kind dat aan de waterrand speelt, kunt u een T-shirt aan trekken tegen het verbranden.

Net als bij volwassenen is het voor een kind prettig bij warm weer luchtige kleding te dragen. Eén laagje, bijvoorbeeld een hemdje of rompertje met een luier is voldoende. Als het warm is liever geen plastic broek aandoen, want deze ventileert niet. Gebruik kleertjes van katoen of wol. Kunststoffen nemen het transpiratie vocht onvoldoende op.

Uw kind in een pierenbadje mag geen wegwerpluier om. De luier zuigt zich namelijk vol met water en wordt topzwaar. Er zijn speciale zwemluiers in de handel. Een broekje om eventuele ontlasting op te vangen is ook voldoende.

Bij warm weer verliest uw kind veel vocht en heeft dus meer behoefte aan drinken. Geef extra water (gekookt of mineraalwater), thee zonder suiker of ongezoet vruchtensap. Gezoete drankjes lessen de dorst niet; uw kind krijgt er alleen maar meer dorst van.

Kwallenbeten en insectensteken

Weet u dat bijen, wespen en vliegen op zoetigheid en vette etenswaren afkomen en ook op parfum?

Kwallenbeet

Bij een kwallenbeet( eigenlijk is het een steek) kunt u de pijnlijke plek afspelen met zeewater of azijn. In de tropen is spoelen met azijn het beste. Spoel de plek niet af met zoet water en wrijf niet over de plek, door de achtergebleven netencellen kan de pijn nog erger worden. Om pijn en jeuk te verminderen kunt u een lotion of zalf tegen insectenbeten gebruiken.

Insectensteek

Bij een bijensteek blijft de angel vaak achter. Deze kunt u verwijderen door met uw nagel of de botte kant van een mes in de richting van de steek te duwen. Koel de plaats van de bijen- of wespensteek af met ijs om zwelling, jeuk en pijn te beperken. Een jeukwerende lotion of zalf kan ook helpen.

Tekenbeet

Het is van belang de teek zo snelmogelijk te verwijderen (binnen 6 uur). Hiervoor kunt u het beste een speciale tekenpincet gebruiken; dit voorkomt dat bij het verwijderen van de teek de kop achterblijft of er giftig speeksel in de huid gespoten wordt.

Wees na een bijen-, wespen- of kwallensteek bedacht op een allergische(overgevoeligheids-) reactie van uw kind. Als uw kind zwellingen vertoont in mond of keelgebied, benauwd of slap wordt schakel dan direct een arts in!

Reisapotheek

Extra’s voor in de reisapotheek, afgestemd op jonge kinderen:

 • Kinderparacetamol
 • Kinderneusdruppels
 • Zalf tegen insectenbeten
 • Kinder antihoestsiroop
 • ORS-zakjes voorkinderen
 • Lippenbalsem
 • Anti-zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor
 • After sun balsem
 • Koortsthermometer
 • Tekenpincet

Tip: bewaar de medicijnen in de koelbox