Coronavaccinatie

Op deze pagina vindt u informatie over het coronavirus, de vaccinatiemogelijkheden en priklocaties in de regio.

Let op: Als u een coronaprik mag halen (zie hieronder bij najaarsronde coronaprik 2023), dan kunt u hiervoor tot en met vrijdag 29 december op afspraak bij ons terecht.
In 2024 kunnen alleen zwangeren , volwassenen en kinderen uit medisch hoogrisicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een ernstige afweerstoornis) een coronaprik krijgen.

Informatie in andere talen

Op de website van de Rijksoverheid leest u informatie in verschillende talen: Information in other languages.

Vragen

Heeft u vragen over de prik tegen corona, kijk dan op mijnvraagovercorona.nl.

 

Najaarsronde coronaprik 2023

Update:

Let op: Als u een coronaprik mag halen dan kunt u hiervoor tot en met vrijdag 29 december bij ons op afspraak terecht.
In 2024 kunnen alleen zwangeren , volwassenen en kinderen uit medisch hoogrisicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een ernstige afweerstoornis) een coronaprik krijgen.

Vanaf dinsdag 3 oktober kunnen mensen, die daarvoor in aanmerking komen, de coronaprik halen bij GGD Zaanstreek-Waterland. Ze kunnen deze prik de eerste weken alleen op afspraak halen.

Voor wie?

Deze coronaprik is voor:

 • Mensen van 60 jaar en ouder.
 • Mensen van 18 tot en met 59 jaar die een uitnodiging krijgen voor de griepprik. Bijvoorbeeld mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of een longaandoening.
 • Volwassenen en kinderen uit medisch hoogrisicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een ernstige afweerstoornis).
 • Zwangeren. De coronaprik beschermt de moeder tegen ernstige ziekte door corona en maakt het risico op vroeggeboorte door corona kleiner.
 • Zorgmedewerkers met direct patiënt- en/of cliëntcontact.

Inwoners die hier niet onder vallen, maar toch een coronaprik willen halen vanwege een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts, mogen ook een afspraak maken.

Iedereen die deze coronaprik mag halen, kan dit tot en met vrijdag 29 december 2023 op afspraak doen. Alleen voor zwangeren en mensen uit medisch hoog risicogroepen is de coronaprik het hele jaar door beschikbaar.

Nieuw vaccin

De GGD prikt dit najaar met een vaccin dat is aangepast aan de huidige subvariant van omikron. Dit is het meest actueel beschikbare mRNA-vaccin.

Wilt u geen prik met een mRNA-vaccin of is deze niet geschikt voor u? Er komt naar verwachting in november een aangepast eiwitvaccin van producent Novavax beschikbaar.

Uitnodigingen

Alleen mensen van 60 jaar of ouder ontvangen vanaf dinsdag 19 september 2023 een uitnodigingsbrief van het RIVM. Andere doelgroepen kunnen vanaf 16 oktober zelf een afspraak maken bij de GGD.

Zelf afspraak maken

Mensen die geen uitnodiging krijgen, maar wel een coronaprik mogen halen, kunnen vanaf maandag 16 oktober 2023 zelf een afspraak maken bij de GGD:

 • Met DigiD via planjeprik.nl.
 • Zonder DigiD bellen naar 0800-7070 (maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur).

Hoe kan ik een afspraak maken voor een vaccinatie?

Let op: Als u een coronaprik mag halen (zie bij najaarsronde coronaprik 2023), dan kunt u hiervoor tot en met vrijdag 29 december bij ons op afspraak terecht.
In 2024 kunnen alleen zwangeren , volwassenen en kinderen uit medisch hoogrisicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een ernstige afweerstoornis) een coronaprik krijgen.

Mensen die geen uitnodiging krijgen, maar wel een coronaprik mogen halen, kunnen zelf een afspraak maken bij de GGD:

 • Met DigiD via planjeprik.nl.
 • Zonder DigiD bellen naar 0800-7070 (maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur).

Klik hier om het filmpje te zien hoe u de afspraak kunt maken.
Klik hier om het filmpje te zien hoe u een afspraak kunt verzetten.

Waar zijn de priklocaties en openingstijden?

Let op: Als u een coronaprik mag halen (zie bij najaarsronde coronaprik 2023), dan kunt u hiervoor tot en met vrijdag 29 december bij ons op afspraak terecht.
In 2024 kunnen alleen zwangeren , volwassenen en kinderen uit medisch hoogrisicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een ernstige afweerstoornis) een coronaprik krijgen.

De coronaprik is alleen op afspraak.

Kijk op https://www.ggdzw.nl/priklocaties/ waar u een coronaprik kunt halen.

Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen.

Novavax XBB

Vanaf 13 december kunnen mensen van 12 jaar en ouder uit de doelgroep, die dit najaar nog geen coronaprik hebben gehad, bij GGD’en terecht voor de coronaprik met het aangepaste Novavax-vaccin. Dit Novavax-vaccin is dan op een klein aantal GGD-locaties beschikbaar. De dichtstbijzijnde locatie voor deze regio is Amsterdam. U kunt hiervoor een afspraak maken via het telefoonnummer: 0800-0174.

Prikangst: informatie en tips

Heeft u prikangst en wilt u toch een coronaprik? We helpen u graag! Maak een afspraak bij onze vaccinatielocatie. Geef daar dan bij onze balie aan dat u prikangst hebt. U krijgt dan eerst een gesprek met onze arts. Deze kijkt hoe we u het beste kunnen prikken.
U mag altijd een begeleider meenemen als u angstig bent voor prikken of een onbekende omgeving.

Voordat u een afspraak maakt voor een vaccinatie, kunt u een aantal dingen doen om de angst voor de prik te verminderen. Praat met mensen bij wie u zich prettig voelt over je prikangst. Misschien kunnen zij, als u dat wilt, met u meegaan naar de afspraak om u te ondersteunen en af te leiden.
Probeer, ondanks de angst, toch een afspraak te maken. Het blijkt uit onderzoeken dat hoe vaker u een prik krijgt, hoe groter de kans is dat de angst vermindert. Als u op de priklocatie bent, geef dan gelijk bij binnenkomst aan dat u het eng vindt. Bespreek met degene die de prik geeft wat u prettig vindt en wat u nodig hebt om de angst onder controle te houden. Wilt u tijdens de prik zitten of liggen? Wilt u meekijken of liever de andere kant op kijken?

 • 2 andere tips die kunnen helpen om u prettig te voelen:
 • Maak kort voor de prik 10 kniebuigingen en drink minimaal een kwartier voor de prik een halve liter water.
 •  Heeft u extreme prikangst en werken bovenstaande tips niet voor u? Dan kunt u bij de huisarts een recept voor een lidocaïne/prilocaïne-crème of pleister vragen. Bespreek met de huisarts waar u de zalf het beste kunt smeren. Na 30-60 minuten zal uw huid verdoofd zijn. Wat ook goed is om te weten, is dat paracetamol vóór de prik niet helpt tegen de pijn van de prik. Als u na de prik last hebt van bijwerkingen, kan een paracetamol de klachten verminderen. Lees goed in de bijsluiter hoeveel paracetamol tabletten je mag innemen.Kijk hier voor meer tips tegen prikangst. Of kijk op TikTok hoe dokter Putri Hintaran van GGD Regio Utrecht uitlegt wat je kunt doen.

Kan ik een vaccinatiebewijs krijgen in mijn gele boekje?

U kunt een stempel bij onze priklocatie halen. Neem uw gele boekje, identiteitsbewijs en vaccinatie registratiekaart mee. Dit is het bewijs dat u na de vaccinatie(s) heeft ontvangen.

Heeft u het gele boekje niet?

U kunt het gele boekje online bestellen. Dat is niet noodzakelijk. Het is geen officieel coronavaccinatiebewijs.
Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid.

Waar zorgt de GGD voor bij het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus?

De GGD zorgt bij het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus voor:

 • De priklocaties. Volgens de richtlijnen van het RIVM richten wij deze locaties in.
 • Het medisch personeel. Wij zijn verantwoordelijke voor alle mensen die een vaccinatie geven. Iedereen die vaccineert is opgeleid en werkt volgens de richtlijnen van het RIVM. Het personeel voorzien wij van beschermingsmiddelen.
 • De registratie op de priklocaties.

Vaccineren doet de GGD al tientallen jaren. Ook bij eerdere grootschalige vaccinatiecampagnes. Zoals bij de Mexicaanse griep en de nieuwe Influenza.

Op de dag van de vaccinatie staan onze professionals klaar om al uw vragen rond de vaccinatie te beantwoorden. Want vaccineren is meer dan alleen een prik zetten!