Coronavaccinatie

Op deze pagina leest u informatie over de prik tegen het coronavirus. Lees en hoor eenvoudige informatie over de prik tegen corona. Bekijk meer praatplaten en informatiekaarten. Bijvoorbeeld over zwangerschap, bijwerkingen en de uitnodiging voor de coronaprik. Kijk op de coronaprikwijzer wat het prikadvies voor uw situatie is.

Informatie in andere talen

Op de website van de Rijksoverheid leest u informatie in verschillende talen: Information in other languages. Of lees informatiemateriaal per taal of in het Tigrinya, Turks, Arabisch of Somalisch.

Vragen

Heeft u vragen over de prik tegen corona, bel 0800 1351 (bereikbaar van 8.00 – 20.00 uur) of kijk op www.coronavaccinatie.nl.
Wilt u in gesprek met een onafhankelijke zorgprofessional? Bel naar 0800 770 7707 of kijk voor meer informatie op www.vragenovercorona.nl.

Meer informatie over de coronavaccinatie leest u hieronder.

Informatie over de herhaalprik

Wat is de herhaalprik?

Iedereen van 12 jaar en ouder kan een herhaalprik tegen corona halen met een vernieuwd vaccin, behalve als u na 18 september 2022 al uw vaccinatie heeft gehad. Tussen de laatste coronaprik of coronabesmetting moet minstens 3 maanden zitten. Ga naar planjeprik.nl of bel met 0800 7070. Op veel locaties kunt u ook terecht zonder afspraak. Wilt u weten welke locaties dat zijn? Ga naar prikkenzonderafspraak.nl.

Heeft u na 18 september 2022 een herhaalprik gehad?

Het is niet nodig om nu een herhaalprik te halen. U bent voldoende beschermd. De ontwikkelingen van het coronavirus worden goed in de gaten gehouden. Onder andere door deskundigen van het RIVM en de GGD. De deskundigen geven iedere week informatie over de ontwikkelingen van het coronavirus. Als het nodig is kan het OMT-V (Outbreak Management Team – Vaccinatie) advies geven of een nieuwe vaccinatieronde nodig is. Dat is nu niet het geval. Daarom kunt u niet nog een herhaalprik halen op de GGD-locaties.

Vaccinatie thuis en in verpleeghuizen

Mensen die om gezondheidsredenen niet zelf of met hulp van anderen naar een GGD priklocatie kunnen komen, kunnen contact opnemen met hun huisarts voor vaccinatie thuis. Bewoners van verpleeghuizen of andere instellingen gericht op ouderenzorg krijgen de prik in de instelling.

Soort vaccin

Voor de herhaalprik tegen corona gebruiken we vernieuwde mRNA-vaccins (Moderna of Pfizer). Deze bieden een betere bescherming tegen Omikron en Wuhan virusvarianten. Het maakt niet uit welk vaccin iemand eerder heeft gehad. Er is geen keuzemogelijkheid.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijkoverheid.nl.

Coronavaccinatie voor kinderen van 5 t/m 11 jaar

Coronaprik vanaf 23 februari niet meer standaard beschikbaar voor alle 5 tot 11 jarigen

Tot nu toe was de coronaprik beschikbaar voor alle kinderen. De Gezondheidsraad heeft het advies hierover bijgesteld: het is voor de meeste kinderen niet langer nodig om een coronaprik te krijgen. Het ministerie van VWS neemt dit advies over en heeft daarom besloten dat vanaf 23 februari 2023 alleen kinderen met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus worden uitgenodigd.

Wat gebeurt er met reeds gemaakte afspraken?

Kinderen kunnen alleen op afspraak een coronaprik krijgen. Ouders of verzorgers van 5- tot en met 11-jarigen die een vaccinatie-afspraak hebben gemaakt, worden per e-mail door GGD GHOR Nederland geïnformeerd over het bijgestelde advies. Daarnaast worden ouders of verzorgers van deze kinderen op de vaccinatielocatie geïnformeerd. De afspraak kan gewoon doorgaan, ook als deze na 23 februari 2023 gepland staat. De afspraak mag uiteraard ook worden afgezegd door te bellen met het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer 0800 – 7070.

Meer informatie: coronavaccinatie.nl/kinderen.

Over de coronaprik

De kinderen krijgen 2 prikken met een kinderdosis van het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dit is een mRNA-vaccin dat speciaal voor kinderen is gemaakt. Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft dit goedgekeurd. Tussen de eerste en de tweede prik moet minstens acht weken zitten. Als het kind ook nog andere vaccinaties krijgt, hoeft er geen tijd te zitten tussen een coronaprik en de andere vaccinaties.

Toestemming

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar zijn minderjarig, daarom is het nodig dat er één ouder/verzorger meekomt naar de priklocatie. De ouder/verzorger, die niet meekomt, moet wel geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de coronaprik. Op de priklocatie vragen ze daarom eerst of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de coronaprik. Als op de GGD-locatie blijkt dat één van de ouders niet wil dat het kind de inenting krijgt, zal de GGD dit niet doen.

Prikangst

Heeft uw kind prikangst? De medewerkers op de vaccinatielocaties weten hoe zij hiermee om moeten gaan. En zijn ook dingen die u als ouder kunt doen. Lees onze tips voor als uw kind prikangst heeft.

Vragen over coronavaccinaties voor kinderen?

Hoe kan ik een afspraak maken voor een vaccinatie?

U kunt digitaal een afspraak maken. U hebt hiervoor uw DigiD nodig.

Wilt u telefonisch een afspraak maken voor de herhaalprik als uw geboortejaar aan de beurt is? Bel dan het landelijke belcentrum van de GGD op 0800-7070 ( 7 dagen per week open van 8.00 tot 20.00 uur). Bij het landelijke belcentrum zijn er Poolse, Turkse, Spaanse, Portugese en Arabische tolken (kies voor optie 3 aan de telefoon).

Bij de uitnodigingsbrief zit een gezondheidsverklaring. Vul deze in voordat u naar de vaccinatieafspraak gaat. Is het antwoord op één of meer vragen ‘ja’, overleg dan met uw huisarts of behandelend arts of vaccineren verstandig is.

Wilt u een 1e of 2e prik halen met het Janssen vaccin? Bel dan 0800-1295 voor een afspraak.
Wilt u een 1e of 2e prik met Novavax? Bel dan 0800-0174 voor een afspraak.

In deze video ziet u hoe het gaat van uitnodiging tot registratie. Kunt u hulp gebruiken bij het maken van een online afspraak voor een prik? Kijk dan op uitlegprikafspraak.nl

Ook de bibliotheken in de regio Waterland en de Zaanstreek bieden hulp aan bij het maken van een afspraak. Daar zijn computers waarmee u direct aan de slag kunt.
Komt u uit de regio Waterland, kijk dan op de website van de Bibliotheek Waterland waar en wanneer u terecht kunt.
Komt u uit Zaanstad, bel of app met 075 – 617 2252 op werkdagen van 9.00 tot 15.00 uur. U krijgt binnen 4 uur een reactie.

Voor een corona-vaccinatie kunt u niet terecht op ons reizigersspreekuur. U heeft een uitnodiging voor uw coronavaccinatie gehad. Volg de instructies in die uitnodiging.

Waar zijn de priklocaties en openingstijden?

U kunt in de regio Zaanstreek-Waterland een prik halen op deze locatie:

 • Assendelft: AcTivegebouw, Industrieweg 10.

Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag open van 10.30 tot 18.30 uur.

Neem uw identiteitsbewijs, uitnodiging/bevestiging en ingevulde gezondheidsverklaring mee. Wij gebruiken nog steeds een mondkapje en houden 1,5 meter afstand op de priklocaties. Fijn als u hier rekening mee houdt tijdens uw bezoek. Er zijn rolstoelen op de priklocaties aanwezig.

Ik wil een prik met Novavax

Afspraak maken bij de GGD

Kiest u voor een vaccinatie met het Novavax? U kunt dan telefonisch een afspraak maken via 0800-0174. Wij prikken geen Novavax in onze regio, dus dan gaat u naar een andere GGD in de buurt.

U kunt kiezen voor Novavax op basis van ‘informed consent’. Dit betekent dat u goed heeft nagedacht over de keuze voor het Novavax-vaccin. De GGD-medewerker vraagt hiernaar bij het maken van de afspraak.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over Novavax op de website van de Rijksoverheid.
Bekijk hier de animatie over het Novavax vaccin.

Prikangst: informatie en tips

Heeft u prikangst en wilt u toch een coronaprik? We helpen u graag! Maak een afspraak bij onze vaccinatielocatie. Geef daar dan bij onze balie aan dat u prikangst hebt. U krijgt dan eerst een gesprek met onze arts. Deze kijkt hoe we u het beste kunnen prikken.
U mag altijd een begeleider meenemen als u angstig bent voor prikken of een onbekende omgeving.

Voordat u een afspraak maakt voor een vaccinatie, kunt u een aantal dingen doen om de angst voor de prik te verminderen. Praat met mensen bij wie u zich prettig voelt over je prikangst. Misschien kunnen zij, als u dat wilt, met u meegaan naar de afspraak om u te ondersteunen en af te leiden.
Probeer, ondanks de angst, toch een afspraak te maken. Het blijkt uit onderzoeken dat hoe vaker u een prik krijgt, hoe groter de kans is dat de angst vermindert. Als u op de priklocatie bent, geef dan gelijk bij binnenkomst aan dat u het eng vindt. Bespreek met degene die de prik geeft wat u prettig vindt en wat u nodig hebt om de angst onder controle te houden. Wilt u tijdens de prik zitten of liggen? Wilt u meekijken of liever de andere kant op kijken?

 • 2 andere tips die kunnen helpen om u prettig te voelen:
 • Maak kort voor de prik 10 kniebuigingen en drink minimaal een kwartier voor de prik een halve liter water.
 •  Heeft u extreme prikangst en werken bovenstaande tips niet voor u? Dan kunt u bij de huisarts een recept voor een lidocaïne/prilocaïne-crème of pleister vragen. Bespreek met de huisarts waar u de zalf het beste kunt smeren. Na 30-60 minuten zal uw huid verdoofd zijn. Wat ook goed is om te weten, is dat paracetamol vóór de prik niet helpt tegen de pijn van de prik. Als u na de prik last hebt van bijwerkingen, kan een paracetamol de klachten verminderen. Lees goed in de bijsluiter hoeveel paracetamol tabletten je mag innemen.Kijk hier voor meer tips tegen prikangst. Of kijk op TikTok hoe dokter Putri Hintaran van GGD Regio Utrecht uitlegt wat je kunt doen.

Ik heb (medische) vragen over het vaccin.

Heeft u vragen over:

 • het vaccin;
 • de werkzaamheid;
 • bijwerkingen;
 • vaccinatie bij ziekte, medicijnen en behandelingen;
 • vaccinatie bij zwangerschap.

Antwoorden vindt u op de website van het RIVM. U kunt ook bellen naar het landelijke informatienummer 0800 – 1351 (bereikbaar van 8.00 – 20.00 uur).

Video’s over de werking van het coronavaccin

Marjolein van Egmond, hoogleraar Immunologie bij Amsterdam UMC, vertelt in expertvideo’s over de volgende onderwerpen:

Wel of niet laten vaccineren?

Weet u nog niet of zich wilt laten inenten tegen het coronavirus? Misschien heeft u dan iets aan de Corona Vaccinatie Keuzehulp.

Vaccinatie Twijfeltelefoon

De Vaccinatie Twijfeltelefoon is bedoeld voor iedereen die vragen heeft over het coronavaccin en graag medisch advies wil hebben. De Twijfeltelefoon is een onafhankelijke advieslijn. U kunt hier medische informatie over de coronavaccins krijgen. De Vaccinatie Twijfeltelefoon is maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 13.00 uur bereikbaar via 088 – 7 555 777. Meer informatie vindt u op www.twijfeltelefoon.nl.

Feiten en fabels over de coronavaccinatie

Kan ik een vaccinatiebewijs krijgen in mijn gele boekje?

U kunt een stempel bij onze priklocatie halen. Neem uw gele boekje, identiteitsbewijs en vaccinatie registratiekaart mee. Dit is het bewijs dat u na de vaccinatie(s) heeft ontvangen.

Heeft u het gele boekje niet?

U kunt het gele boekje online bestellen. Dat is niet noodzakelijk. Het is geen officieel coronavaccinatiebewijs.
Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid.

CoronaCheck-app

In Nederland gebruken we geen CoronaCheck-app meer. Maar in sommige andere landen doen ze dat nog wel. Check voor u naar het buitenland gaat daarom of de Corona Check app daar nog nodig is.

De CoronaCheck-app kan 3 soorten bewijzen aanmaken.

 • Vaccinatiebewijs
 • Testbewijs
 • Herstelbewijs

Op basis van een volledige vaccinatie of een negatieve testuitslag maakt de CoronaCheck-app een QR-code aan.

De app is te downloaden in de appstore. Hier leest u ook hoe de app precies werkt.

Heeft u de app al eerder gedownload? Zorg er dan voor dat u een update draait, om het vaccinatiebewijs aan te kunnen maken.

Vragen?

Voor vragen kunt u terecht bij de helpdesk. Telefoonnummer: 0800-1421 (gratis). Bereikbaar van maandag t/m zondag 08.00 – 20.00 uur
Of mail naar: helpdesk@coronacheck.nl

Gegevens

De CoronaCheck-app maakt gebruik van de gegevens van RIVM, de GGD en de ziekenhuizen. U kunt via mijnrivm.nl en coronatest.nl zelf checken of uw gegevens er goed in staan.

Geen mobiele telefoon?

Heeft u geen mobiele telefoon, of is het niet mogelijk om de app op uw telefoon te downloaden? Dan is het mogelijk om uw gegevens over vaccinaties en testen te printen. Meer informatie vindt u op coronacheck.nl.

Op de website coronacheck.nl vindt u veelgestelde vragen over de Corona Check App.

QR-code aanmaken na herhaalprik

Een QR-code in de CoronaCheck-app is na de vaccinatie 9 maanden geldig. Daarom is het belangrijk om na de herhaalprik een nieuwe QR-code aan te maken. Dit doet u zelf in de CoronaCheck-app:

 • Open de CoronaCheck-app op uw smartphone.
 • Klik op het ‘+’ teken rechtsboven in de app.
 • Selecteer de optie ‘Vaccinatiebewijs’.
 • Kies onderin het scherm voor ‘Log in met DigiD’.

Na het inloggen met DigiD koppelt uw telefoon de gegevens van uw laatste vaccinatie met de CoronaCheck-app.

 • Selecteer de optie ‘Maak bewijs’.

Na het aanmaken van het nieuwe bewijs is uw QR-code is weer actueel.

Papieren QR-code

Wilt u zonder de CoronaCheck-app een QR-code maken? Ga dan naar coronacheck.nl/print/ en volg de stappen op de website.

Waar zorgt de GGD voor bij het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus?

De GGD zorgt bij het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus voor:

 • De priklocaties. Volgens de richtlijnen van het RIVM richten wij deze locaties in.
 • Het medisch personeel. Wij zijn verantwoordelijke voor alle mensen die een vaccinatie geven. Iedereen die vaccineert is opgeleid en werkt volgens de richtlijnen van het RIVM. Het personeel voorzien wij van beschermingsmiddelen.
 • De registratie op de priklocaties.

Vaccineren doet de GGD al tientallen jaren. Ook bij eerdere grootschalige vaccinatiecampagnes. Zoals bij de Mexicaanse griep en de nieuwe Influenza.

Op de dag van de vaccinatie staan onze professionals klaar om al uw vragen rond de vaccinatie te beantwoorden. Want vaccineren is meer dan alleen een prik zetten!