Coronavaccinatie

Op deze pagina vindt u informatie over de vaccinatiemogelijkheden en priklocaties in de regio.

Op 16 september 2024 start de nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Door de coronaprik zijn mensen die een hoger risico lopen beter beschermd tegen ziekenhuisopname of overlijden door corona. Dat is belangrijk omdat het coronavirus er nog steeds is en weer kan opleven.
Mensen vanaf 60 jaar en mensen in de leeftijd van 18 tot en met 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik ontvangen, kunnen de coronaprik halen. Ook voor kinderen en volwassenen uit medische hoog-risicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis) en voor zorgmedewerkers is dit najaar de coronaprik beschikbaar.

Vanaf 27 augustus ontvangen de eerste mensen een uitnodiging voor de coronaprik. Het RIVM nodigt mensen van 60 jaar en ouder per brief uit. Mensen onder de 60 jaar, die in een van bovenstaande doelgroepen vallen, krijgen geen uitnodigingsbrief. Zij kunnen zelf een afspraak maken bij de GGD.

Informatie in andere talen

Op de website van de Rijksoverheid leest u informatie in verschillende talen: Information in other languages.

 

 

Hoe kan ik een afspraak maken voor een vaccinatie?

In 2024 kunnen alleen volwassenen en kinderen uit medisch hoogrisicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een ernstige afweerstoornis) een coronaprik krijgen. Zij kunnen hiervoor tussen 9.00-12.30 en 13.00-17.00 uur een afspraak maken op telefoonnummer 075 – 651 83 88.

Op 16 september 2024 start de nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Mensen vanaf 60 jaar en mensen in de leeftijd van 18 tot en met 59 jaar die jaarlijks een
uitnodiging voor de griepprik ontvangen, kunnen de coronaprik halen. Ook voor kinderen en volwassenen uit medische hoog-risicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een
afweerstoornis) en voor zorgmedewerkers is dit najaar de coronaprik beschikbaar.

Informatie over het maken van een prikafspraak kunt u ook vinden op GGDafspraak.nl.

Waar zijn de priklocaties en openingstijden?

In 2024 kunnen alleen volwassenen en kinderen uit medisch hoogrisicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een ernstige afweerstoornis) een coronaprik krijgen. Dit kan alleen op afspraak.

Kijk op https://www.ggdzw.nl/priklocaties/ waar u een coronaprik kunt halen.

Vergeet niet uw identiteitsbewijs mee te nemen.

Op 16 september 2024 start de nieuwe vaccinatieronde tegen corona. Mensen vanaf 60 jaar en mensen in de leeftijd van 18 tot en met 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik ontvangen, kunnen de coronaprik halen. Ook voor kinderen en volwassenen uit medische hoog-risicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis) en voor zorgmedewerkers is dit najaar de coronaprik beschikbaar.

 

 

Prikangst: informatie en tips

Heeft u prikangst en wilt u toch een coronaprik? We helpen u graag! Maak een afspraak bij onze vaccinatielocatie. Geef daar dan bij onze balie aan dat u prikangst hebt. U krijgt dan eerst een gesprek met onze arts. Deze kijkt hoe we u het beste kunnen prikken.
U mag altijd een begeleider meenemen als u angstig bent voor prikken of een onbekende omgeving.

Voordat u een afspraak maakt voor een vaccinatie, kunt u een aantal dingen doen om de angst voor de prik te verminderen. Praat met mensen bij wie u zich prettig voelt over je prikangst. Misschien kunnen zij, als u dat wilt, met u meegaan naar de afspraak om u te ondersteunen en af te leiden.
Probeer, ondanks de angst, toch een afspraak te maken. Het blijkt uit onderzoeken dat hoe vaker u een prik krijgt, hoe groter de kans is dat de angst vermindert. Als u op de priklocatie bent, geef dan gelijk bij binnenkomst aan dat u het eng vindt. Bespreek met degene die de prik geeft wat u prettig vindt en wat u nodig hebt om de angst onder controle te houden. Wilt u tijdens de prik zitten of liggen? Wilt u meekijken of liever de andere kant op kijken?

  • 2 andere tips die kunnen helpen om u prettig te voelen:
  • Maak kort voor de prik 10 kniebuigingen en drink minimaal een kwartier voor de prik een halve liter water.
  •  Heeft u extreme prikangst en werken bovenstaande tips niet voor u? Dan kunt u bij de huisarts een recept voor een lidocaïne/prilocaïne-crème of pleister vragen. Bespreek met de huisarts waar u de zalf het beste kunt smeren. Na 30-60 minuten zal uw huid verdoofd zijn. Wat ook goed is om te weten, is dat paracetamol vóór de prik niet helpt tegen de pijn van de prik. Als u na de prik last hebt van bijwerkingen, kan een paracetamol de klachten verminderen. Lees goed in de bijsluiter hoeveel paracetamol tabletten je mag innemen.Kijk hier voor meer tips tegen prikangst. Of kijk op TikTok hoe dokter Putri Hintaran van GGD Regio Utrecht uitlegt wat je kunt doen.

Kan ik een vaccinatiebewijs krijgen in mijn gele boekje?

U kunt een stempel bij onze priklocatie halen. Neem uw gele boekje, identiteitsbewijs en vaccinatie registratiekaart mee. Dit is het bewijs dat u na de vaccinatie(s) heeft ontvangen.

Heeft u het gele boekje niet?

U kunt het gele boekje online bestellen. Dat is niet noodzakelijk. Het is geen officieel coronavaccinatiebewijs.
Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid.

Waar zorgt de GGD voor bij het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus?

De GGD zorgt bij het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus voor:

  • De priklocaties. Volgens de richtlijnen van het RIVM richten wij deze locaties in.
  • Het medisch personeel. Wij zijn verantwoordelijke voor alle mensen die een vaccinatie geven. Iedereen die vaccineert is opgeleid en werkt volgens de richtlijnen van het RIVM. 
  • De registratie op de priklocaties.

Vaccineren doet de GGD al tientallen jaren. Ook bij eerdere grootschalige vaccinatiecampagnes. Zoals bij de Mexicaanse griep en de nieuwe Influenza.

Op de dag van de vaccinatie staan onze professionals klaar om al uw vragen rond de vaccinatie te beantwoorden. Want vaccineren is meer dan alleen een prik zetten!