Coronavaccinatie

Op deze pagina leest u informatie over het vaccineren tegen het coronavirus.

GGD Zaanstreek-Waterland zet ook prikbussen in. U kunt hier zonder afspraak terecht. Bekijk de locaties en openingstijden van de prikbus.

Zoekt u eenvoudige informatie over de prik tegen corona?
Steffie legt het vaccin eenvoudig uit (gesproken informatie). Of bekijk deze praatplaat over de prik tegen corona. Er zijn meer praatplaten en informatiekaarten. Bijvoorbeeld over zwangerschap, bijwerkingen en de uitnodiging voor de prik.

Zoekt u informatie in andere talen?
Op de website van de Rijksoverheid staat informatie in verschillende talen / Information in other languages. Op onze eigen website vindt u ook een overzicht met informatiemateriaal per taal. Of bekijk onze webpagina’s over de coronavaccinatie in de talen Tigrinya, Turks, Arabisch of Somalisch.

Heeft u vragen over het vaccin, bel 0800 1351 (bereikbaar van 8.00 – 20.00 uur) of kijk op www.coronavaccinatie.nl. Hieronder staan meer vragen en antwoorden over het vaccineren tegen corona.

Wel of niet laten vaccineren?

Weet u nog niet of zich wilt laten inenten tegen het coronavirus? Misschien heeft u dan iets aan de Corona Vaccinatie Keuzehulp.

Waar zorgt de GGD voor bij het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus?

De GGD zorgt bij het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus voor:

 • De priklocaties. Volgens de richtlijnen van het RIVM richten wij deze locaties in.
 • Het medisch personeel. Wij zijn verantwoordelijke voor alle mensen die een vaccinatie geven. Iedereen die vaccineert is opgeleid en werkt volgens de richtlijnen van het RIVM. Het personeel voorzien wij van beschermingsmiddelen.
 • De registratie op de priklocaties.

Vaccineren doet de GGD al tientallen jaren. Ook bij eerdere grootschalige vaccinatiecampagnes. Zoals bij de Mexicaanse griep en de nieuwe Influenza.

Op de dag van de vaccinatie staan onze professionals klaar om al uw vragen rond de vaccinatie te beantwoorden. Want vaccineren is meer dan alleen een prik zetten!

Hoe kan ik een afspraak maken voor een vaccinatie?

U kunt digitaal een afspraak maken. U hebt hiervoor uw DigiD nodig. Of bel naar 0800 – 7070. Het landelijke belcentrum van de GGD is 7 dagen per week open van 8.00 tot 20.00 uur.

Iedereen boven de 12 jaar heeft een uitnodiging per post ontvangen. Hierbij zat een gezondheidsverklaring. Vul deze in voordat u naar de vaccinatieafspraak gaat. Is het antwoord op één of meer vragen ‘ja’, overleg dan met uw huisarts of behandelend arts of vaccineren verstandig is.

Janssen vaccinatie: Het vaccin van Janssen is uitsluitend goedgekeurd voor mensen van 18 jaar en ouder. Wilt u vrijwillig het Janssen vaccin? Dan kunt u telefonisch een afspraak maken op 0800-1295. Voorafgaand aan de vaccinatie wijzen wij u op de iets betere bescherming met de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna en de zeer zeldzame kans op een ernstige bijwerking bij het Janssen-vaccin op jongere leeftijd. U moet vervolgens mondeling toestemming geven voor vaccinatie met Janssen.

Niet iedereen kan zelf een afspraak maken. Naasten kunnen dat namens hen doen.

In deze video ziet u hoe het gaat van uitnodiging tot registratie.

Voor een corona-vaccinatie kunt u niet terecht op ons reizigersspreekuur. U heeft een uitnodiging voor uw coronavaccinatie gehad. Volg de instructies in die uitnodiging.

Waar kan ik mij laten vaccineren?

U kunt op afspraak langskomen om u te laten vaccineren. Bij het maken van een afspraak, kunt u zelf de locatie kiezen. In alle regio’s zijn vaccinatielocaties.
In de regio Zaanstreek – Waterland is dat één locatie:

 • PG1
  Pieter Ghijsenlaan 1
  1506 PW Zaandam

Let op: Bij de locatie PG1 kunt u met én zonder afspraak terecht voor een coronavaccinatie.

Prikbus
GGD Zaanstreek-Waterland zet ook een prikbus in. U kunt hier zonder afspraak terecht. Waar de bus staat en wanneer deze open is, vindt u hier.

Vanaf 29 augustus prikt GGD Zaanstreek-Waterland geen Moderna meer. Wilt u uw tweede afspraak (met Moderna) verzetten, dan kunt u bijvoorbeeld terecht op locatie de RAI van GGD Amsterdam. Het callcenter kan u verder helpen met het verzetten van de afspraak.
 
Meer informatie over deze vaccinatielocaties vindt u hier.
Op de website van GGD GHOR vindt u een overzicht van alle vaccinatielocaties in Nederland.
 

Prikangst: informatie en tips

Heb je prikangst en wil je toch een coronaprik? We helpen je graag! Maak een afspraak bij onze vaccinatielocatie. Geef daar dan bij onze balie aan dat je prikangst hebt. Je krijgt dan eerst een gesprek met onze arts. Deze kijkt hoe we jou het beste kunnen prikken.
Je mag altijd een begeleider meenemen als je angstig bent voor prikken of een onbekende omgeving.

Voordat je een afspraak maakt voor een vaccinatie, kun je een aantal dingen doen om de angst voor de prik te verminderen. Als je dat prettig vindt, kun je contact met ons opnemen om te vragen of je een rondleiding kunt krijgen op de vaccinatielocatie. Dan weet je alvast wat je kunt verwachten.

Praat met mensen bij wie jij je prettig voelt over je prikangst. Misschien kunnen zij, indien gewenst, met jou meegaan naar de afspraak om jou te ondersteunen en af te leiden. Probeer, ondanks de angst, toch een afspraak te maken. Het blijkt uit onderzoeken dat hoe vaker je een prik krijgt, hoe groter de kans is dat de angst vermindert. Als je op de vaccinatielocatie bent, geef dan gelijk bij binnenkomst aan dat je het eng vindt. Bespreek met degene die de prik geeft wat jij prettig vindt en wat jij nodig hebt om de angst onder controle te houden. Wil je tijdens de prik zitten of liggen? Wil je meekijken of kijk je liever de andere kant op?

Twee andere tips die kunnen helpen om je prettig te voelen. Maak kort voor de prik 10 kniebuigingen en drink minimaal een kwartier voor de prik een halve liter water. Heb je extreme prikangst en werken bovenstaande tips niet voor jou? Dan kun je bij de huisarts een recept voor een lidocaïne/prilocaïne-crème of pleister vragen. Bespreek met de huisarts waar je de zalf het beste kunt smeren. Na 30-60 minuten zal je huid verdoofd zijn. Wat ook goed is om te weten, is dat paracetamol vóór de prik niet helpt tegen de pijn van de prik. Als je na de prik last hebt van bijwerkingen, kan een paracetamol de klachten verminderen. Lees goed in de bijsluiter hoeveel paracetamol tabletten je mag innemen.
Kijk hier voor meer tips tegen prikangst. Of kijk op TikTok hoe dokter Putri Hintaran van GGD Regio Utrecht uitlegt wat je kunt doen.

Kan ik gebruik maken van de prikbus?

Naast de vaccinatielocaties in Koog aan de Zaan en Zaandam heeft GGD Zaanstreek-Waterland ook een prikbus. Deze bus komt op plekken in de regio waar de vaccinatiegraad achterblijft. De GGD hoopt dat meer inwoners zich door het inzetten van de prikbus laten inenten tegen het coronavirus.

Iedereen van 12 jaar en ouder kan er zonder afspraak terecht voor een prik tegen corona. Het gaat om de eerste en tweede prik van BioNTech/Pfizer of in het geval van Janssen de enige prik.
18-plussers kunnen kiezen uit het Janssen vaccin of BioNTech/Pfizer vaccin.
Jongeren tussen de 12 en 18 jaar en zwangeren krijgen het BioNTech/Pfizer vaccin.

U kunt voor een eerste en voor een tweede prik zonder afspraak in de bus terecht. Als u uw eerste prik in de bus haalt, betekent dit niet automatisch dat u uw tweede prik ook in de bus kunt halen. De bus kan er immers over een aantal weken niet meer staan. Vandaar dat we afspraken voor een tweede prik alleen op een locatie inplannen.

Hoe lang de bus op deze plaatsen staat is afhankelijk van het gebruik dat ervan wordt gemaakt.

Bekijk hier op welke locatie de bus staat.

Meer weten?

Hoe verloopt het vaccineren?

Vaccineren in regio Zaanstreek-Waterland

Bent u benieuwd hoe het vaccineren op onze vaccinatielocaties in zijn werk gaat?

 • Bekijk de video over het vaccineren in Topsportcentrum De Koog in Koog aan de Zaan.

Hier vindt u alle praktische informatie over onze vaccinatielocaties.

Dit neemt u mee naar de afspraak:

 • de afspraakbevestiging
 • de ingevulde gezondheidsverklaring plus eventueel aanvullende informatie van uw arts
 • als u medicijnen gebruikt, uw medicatieoverzicht
 • uw identiteitsbewijs
 • een mondkapje
 • kleding waarbij u makkelijk uw mouw kunt opstropen.
 • u kunt een begeleider meenemen naar de vaccinatielocatie

Hoe gaat het vaccineren van jongeren vanaf 12 jaar?

Ondertussen hebben ook de jongeren tussen de 12 en 18 jaar een uitnodiging gekregen voor de coronaprik.

Heeft uw kind vragen? Dan kan het ook met een jeugdverpleegkundige chatten op JouwGGD.
Heeft het zin om je te laten vaccineren als je jong en fit bent? Bekijk het filmpje dat de GGD hierover heeft gemaakt.

 

Ik heb (medische) vragen over het vaccin.

Heeft u vragen over:

 • het vaccin;
 • de werkzaamheid;
 • bijwerkingen;
 • vaccinatie bij ziekte, medicijnen en behandelingen;
 • vaccinatie bij zwangerschap.

Antwoorden vindt u op de website van het RIVM. U kunt ook bellen naar het landelijke informatienummer 0800 – 1351 (bereikbaar van 8.00 – 20.00 uur).

AstraZeneca

Heeft u vragen naar aanleiding van het besluit om te stoppen met AstraZeneca bij mensen onder de 60 jaar? Kijk dan op deze webpagina van de Rijksoverheid.

Video’s over de werking van het coronavaccin

Marjolein van Egmond, hoogleraar Immunologie bij Amsterdam UMC, vertelt in expertvideo’s over de volgende onderwerpen:

Kan ik een vaccinatiebewijs krijgen in mijn gele boekje?

Vanaf maandag 7 juni plaatst GGD Zaanstreek-Waterland op verzoek ook een stempel in het Gele Boekje – naast de registratiekaart die we uitreiken.
Neem hiervoor uw eigen Gele Boekje mee en vraag op de vaccinatielocatie om een stempel.
U kunt ook zelf de registratiekaart in het Gele Boekje bevestigen.

Heeft u het Gele Boekje niet?

U kunt het Gele Boekje online bestellen. Dat is niet noodzakelijk. Het is geen officieel coronavaccinatiebewijs.
Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid. VWS werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs: het Digitaal Corona Certificaat (DCC).

 

CoronaCheck-app

De CoronaCheck-app kan drie soorten bewijzen aanmaken.

 • Vaccinatiebewijs
 • Testbewijs
 • Herstelbewijs

Op basis van een volledige vaccinatie of een negatieve testuitslag maakt de CoronaCheck-app een QR-code aan. Hiermee kunt u toegang krijgen tot evenementen en andere plekken waar coronatoegangsbewijzen worden gevraagd. Vanaf 1 juli kunt u het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app gebruiken als Digitaal Corona Certificaat om mee te reizen binnen de EU.

De app is te downloaden in de appstore. Hier leest u ook hoe de app precies werkt.

Heeft u de app al eerder gedownload? Zorg er dan voor dat u een update draait, om het vaccinatiebewijs aan te kunnen maken.

Niet allemaal tegelijk

We kunnen ons voorstellen dat iedereen zo snel mogelijk de app wilt downloaden en gebruiken. Lukt het niet direct, probeer het dan de komende dagen nog eens. Vanaf 25 juni kunt u terecht bij de helpdesk. Telefoonnummer: 0800-1421 (gratis). Bereikbaar van maandag t/m zondag 08.00 – 20.00 uur
Of mail naar: helpdesk@coronacheck.nl

Gegevens

De CoronaCheck-app maakt gebruik van de gegevens van RIVM, de GGD en de ziekenhuizen. U kunt via mijnrivm.nl en coronatest.nl zelf checken of uw gegevens er goed in staan.

Geen mobiele telefoon?

Heeft u geen mobiele telefoon, of is het niet mogelijk om de app op uw telefoon te downloaden? Dan is het mogelijk om uw gegevens over vaccinaties en testen te printen. Meer informatie vindt u op coronacheck.nl.

Op de website coronacheck.nl vindt u veelgestelde vragen over de Corona Check App.

Feiten en fabels over de coronavaccinatie