HPV-vaccinatie 19 t/m 26 jaar

Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 krijgen in 2023 de mogelijkheid om zich gratis in te enten tegen HPV. 

Let op: Vanaf 22 december kun je geen afspraak meer maken via het landelijke telefoonnummer. Bel vanaf die datum voor het plannen van een afspraak met ons GGD telefoonnummer: 075 – 6518388. Vanaf 1 januari vaccineren wij alleen nog de jongeren die een 2e vaccinatie komen halen. 

Heb jij een uitnodiging ontvangen?

Dan kun je zelf via het landelijke telefoonnummer 0800 – 1608 of via www.hpvafspraak.nl een afspraak inplannen voor de eerste vaccinatie. Tussen de 2 vaccinaties moet minimaal 5 maanden tijd zitten. Na 5 maanden krijg je een digitale reminder om de tweede prik te plannen. Zijn de 5 maanden voorbij en heb je nog geen reminder ontvangen? Ook zonder reminder kun je een afspraak maken.

Red je het niet om de tweede HPV-prik in 2023 te halen? Dan krijg je langer de tijd om de vaccinatieserie gratis af te maken, namelijk tot 1 juni 2024. Je moet dan wel de eerste HPV-prik in 2023 hebben gehaald.

Heb je nog vragen over de HPV vaccinatie, of twijfel je of je de vaccinatie moet nemen? Kijk dan op www.hpvkeuzehulp.nl of chat op www.jouwggd.nl met een arts of verpleegkundige.

HPV-vaccinatie 19 t/m 26 jaar priklocaties Zaanstreek-Waterland

Vaste priklocatie:

Waar Wanneer
Assendelft – AcTivegebouw, Industrieweg 10

Dinsdag tot en met zaterdag open van 12.00 tot 17.00 uur.
Let op: zaterdag 16, 23 en 30 december gesloten.
Zaterdag 9 december open tot 14.00 uur.
27, 28 en 29 december open tot 14.00 uur.

Neem je uitnodiging en een identiteitsbewijs (paspoort, ID of rijbewijs) mee naar de afspraak.

N.B. Vanwege de najaarsronde voor corona is voorlopig het aantal priklocaties voor HPV 19 t/m 26 jaar teruggebracht tot de hoofdlocatie in Assendelft. Had jij al een afspraak staan voor een van de andere locaties in de regio, dan kun je daar nog wel terecht.

Wat is HPV?

HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. 8 op de 10 mensen raken een of meer keren in hun leven besmet met HPV. Als je HPV hebt, kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Er zijn verschillende typen HPV-infecties, sommige daarvan kunnen kanker veroorzaken.

Hoe krijg je HPV?

Je kan HPV krijgen door geslachtsgemeenschap, tijdens het vrijen of als je elkaar knuffelt of aanraakt op intieme plekken. Het virus verspreidt zich via handen, vingers, mond, penis en vagina. Condooms beschermen je niet volledig tegen HPV, omdat HPV zich ook via handen, vingers en mond kan verspreiden.

HPV kanker

Meestal ruimt je lichaam het virus binnen 2 jaar zelf op. Soms blijft het virus lange tijd aanwezig en kan het de cellen in je lichaam aantasten. Dan kan na 10 of 15 jaar kanker ontstaan. De HPV vaccinatie beschermt tegen de HPV-typen 16 en 18. Deze typen leiden het vaakst tot kanker aan de anus, penis, mond- en keelholte, baarmoederhals, vagina of schaamlippen.

Kijk voor meer informatie over HPV op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/infectieziekten/HPV.