Sinds 8 februari test de GGD nu ook, volgens het beleid van de overheid, kinderen zónder klachten. Hiervoor gebruikt GGD Zaanstreek-Waterland de PCR-test.
Er zijn drie situaties waarbij ouders het advies krijgen een kind te laten testen:

  • Kinderen die corona-gerelateerde klachten hebben. Advies is om een kind dan zo snel mogelijk te laten testen. Tot de uitslag bekend is, blijft het kind binnen en houdt zoveel mogelijk afstand van de huisgenoten. Kinderen tot 4 jaar hoeven dit niet te doen.
  • Kinderen die in quarantaine moeten, omdat de juf of meester of een ander kind uit de klas/groep positief getest is. Deze kinderen moeten eigenlijk 10 dagen in quarantaine blijven. Ze mogen na 5 dagen een coronatest laten doen. Bij een negatieve testuitslag mogen ze eerder uit quarantaine.
  • Kinderen die uit een bron- en contactonderzoek zijn aangewezen als nauw contact (bijvoorbeeld iemand anders uit het gezin of het beste vriendje uit de klas waarmee hij gisteren nog heeft gespeeld, blijkt corona te hebben) en om die reden in quarantaine moeten. Het advies van de overheid is om deze kinderen ten eerste zo snel mogelijk te laten testen en daarna, na een negatieve uitslag, ook nog eens op dag 5. Als de testuitslag na dag 5 weer negatief blijkt te zijn, mag de quarantaine stoppen.

Het testbeleid verandert geregeld. Hou onze website daarom in de gaten.

Testmethoden

GGD Zaanstreek-Waterland gebruikt de PCR-test om kinderen op corona te testen. Er zijn een paar GGD’en die gebruik maken van de Sabbelwat. Dat is een ander soort testmethode waarbij een kind aan een sponsje op een stokje moet sabbelen om 2 ml. speeksel op te kunnen vangen. In de praktijk blijkt dat een kind vaak langer dan een kwartier moet sabbelen om voldoende speeksel op te vangen. Daarmee is deze manier niet kindvriendelijker dan de veel gebruikte PCR-test, die slechts 1 tot 2 minuten duurt. Extra nadeel van deze methode is dat de testresultaten apart onderzocht moeten worden. De testuitslag kan daarom langer op zich laten wachten.
Naast de Sabbelwat heeft u misschien ook gehoord van een blaas- of ademtest. Dit klinkt voor kinderen natuurlijk als de perfecte test. Helaas is deze test nu nog alleen geschikt voor volwassenen. Op dit moment vindt er onderzoek plaats naar de geschiktheid van deze test voor kinderen en naar minder invasieve testmethoden.

Voor meer informatie over de verschillende testmethoden verwijzen we u graag naar de website van de Rijksoverheid.