De GGD’en gaan mensen tussen de 18 en de 60 jaar met een medische indicatie vaccineren tegen COVID-19. Het gaat om 1 miljoen mensen die jaarlijks ook, via hun huisarts, de griepprik ontvangen. Deze mensen gaan door hun huisarts uitgenodigd worden om een vaccinatieafspraak te maken bij de GGD. Dit heeft minister Hugo de Jonge (VWS) besloten in goed overleg met de koepel van huisartsen LHV, met GGD-GHOR Nederland en het RIVM.

De verwachting is dat de eerste mensen uit deze doelgroep in de eerste week van mei een uitnodigingsbrief van hun eigen huisarts ontvangen. De uitnodigingen worden verspreid verzonden. Dus niet allemaal tegelijk. Na ontvangst van de uitnodiging kunnen zij online of via het call centrum een afspraak maken. Deze mensen worden gevaccineerd met BioNTech/Pfizer of het Moderna-vaccin.

Aanvankelijk was afgesproken dat de groep 18 tot 60-jarigen met een medische indicatie gevaccineerd zou worden door huisartsen. Zij zijn goed bekend met deze doelgroep en alleen zij kunnen deze mensen selecteren. De logistiek en de infrastructuur van de GGD’en maken het echter mogelijk dat deze mensen eerder gevaccineerd kunnen zijn. Daarom is na gezamenlijk overleg afgesproken dat mensen met een medische indicatie worden uitgenodigd voor vaccinactie in één van de ruim honderd GGD-vaccinatielocaties. De wijziging gaat er toe bijdragen dat de GGD kan gaan opschalen richting de 2 miljoen prikken per week. Huisartsen en andere artsen helpen met het medisch toezicht op de vaccinatielocaties.

Wat is de volgorde waarin de GGD gaat vaccineren?

Op dit moment kunnen mensen uit 1953 en 1954 een afspraak bij de GGD maken, online via http://coronavaccinatie-afspraak.nl  of via het telefoonnummer dat in de uitnodiging staat. Volgende week krijgen mensen uit 1955 de uitnodiging. In de eerste week van mei krijgen mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie een uitnodiging. De groep die daarna aan de beurt is, zijn 18-59 jarigen zonder medisch risico. Deze groep zal dan van oud naar jong worden uitgenodigd en krijgen een inenting van de GGD.