Vanaf maandag 19 september 2022 krijgt iedereen van 12 jaar en ouder de kans zich nog een keer te laten vaccineren met een herhaalprik tegen corona. Mensen met een hoger risico op ernstige ziekte door corona en zorgmedewerkers met cliëntcontact, zijn eerst aan de beurt. Het RIVM stuurt mensen, die dit jaar 60 jaar of ouder zijn, een uitnodigingsbrief. Dit gebeurt van oud naar jong. Vandaag, 13 september 2022, vallen de eerste uitnodigingen op de mat. Voorlopig kunt u de herhaalprik alleen op afspraak halen. Een herhaalprik krijgen kan helpen om een opleving van het coronavirus tegen te gaan.

Herhaalprik halen bij GGD Zaanstreek-Waterland

U kunt bij GGD Zaanstreek-Waterland op verschillende plekken in de regio op afspraak een herhaalprik tegen corona halen. Naast onze vaste priklocatie op het evenemententerrein in Purmerend, starten we dinsdag 20 september op onze nieuwe vaste priklocatie het AcTivegebouw aan de Industrieweg 10 in Assendelft.
Daarnaast kunt u op afspraak ook terecht bij onze locaties waar we 1x in de week prikken.
Bekijk hier op welke locaties wij prikken.

GGD Zaanstreek-Waterland prikt sinds deze week niet meer in de kerk in Koog aan de Zaan, De Pelikaan in Krommenie, Evean Swaensborch in Monnickendam en in Oostzaan.

Voorwaarden voor een herhaalprik

U kunt de herhaalprik alleen krijgen als u de basisserie hebt gehad. De basisserie bestaat uit 2 prikken tegen corona (of 1 in geval van het Janssen-vaccin of na een coronabesmetting). Ook moet het minimaal 3 maanden geleden zijn dat u de laatste prik of coronabesmetting had.
Ook als u na de basisprik(ken) al één of meer coronavaccinaties (booster en/of herhaalprik) hebt gehad, mag u in deze vaccinatieronde opnieuw een herhaalprik halen.

Herhaalprik met nieuw vaccin

De GGD prikt met vernieuwde vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Deze beschermen tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant. Eerdere vaccins waren alleen gericht op de originele Wuhan-variant die nu niet meer dominant is. De vernieuwde mRNA-vaccins zijn voor alle iedereen vanaf 12 jaar geregistreerd als herhaalprik en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft deze positief beoordeeld.

Basisserie ook met afspraak

Vanaf 19 september kunt u bij de GGD 2 soorten coronaprikken krijgen: de basisprik en de herhaalprik. De basisprik kunt u voorlopig alleen met afspraak halen. Als basisprik krijgt u het oorspronkelijke vaccin. Het vernieuwde vaccin is nu alleen nog goedgekeurd als herhaalprik. Het oorspronkelijke vaccin beschermt nog steeds goed tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden door corona.

Lees ook: