‘Zet je alcoholgebruik op pauze!’: hét motto van de ‘IkPas’-actie om mensen te motiveren in de maand januari geen alcohol te drinken. Alcohol drinken is voor veel mensen een gewoonte. GGD Zaanstreek-Waterland en Brijder ondersteunen de landelijke actie ‘IkPas’. Doorbreek ook je gewoonte en meld je nu aan.

Doorbreek de gewoonte

Veel van de eerdere deelnemers gaven aan onbewust een patroon te hebben aangenomen. Eén of meer glazen alcohol per dag drinken was vanzelfsprekend. Door bewust een keuze te maken om wel of niet te drinken, doorbraken zij dit patroon. Alcohol drinken was niet meer vanzelfsprekend. Ook ervoer een groot deel van de deelnemers positieve lichamelijke veranderingen: ze voelden zich fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid.

Daarom IkPas

8 op de 10 Nederlanders drinkt regelmatig alcohol. Veel mensen drinken alcohol op meer dan de helft van de weekdagen. Bij veel gelegenheden is alcohol drinken gewoon: tijdens het koken, vóór of tijdens het eten, voor het slapen gaan, na afloop van congressen, bij de vrijdagmiddagborrel of voor de televisie tijdens voetbal kijken.
De 30 dagen zonder alcoholactie is ontstaan om mensen bewuster te laten kiezen wanneer zij wel of niet drinken. Daarnaast geven zij hiermee een goed voorbeeld af aan de jeugd (de NIX18-generatie). Met IkPas ervaar je dat het ook gezellig is zonder alcohol.

De benaming IkPas is positief. Je hebt een kort en krachtig antwoord in situaties waarin iemand je alcohol aanbiedt. Net zoals “Ik ben de BOB” wanneer je als chauffeur geen alcohol drinkt.

Meld je nu aan

Meld je hier aan voor IkPas. In januari ontvang je berichten met informatie en helpende tips. Daarnaast krijg je een IkPas-coach. Lees meer informatie op: www.ikpas.nl/.