Prinses Laurentien was donderdagmiddag 15 november te gast op de taalmarkt die GGD Zaanstreek-Waterland en gemeente Zaanstad organiseerden voor bewoners uit Poelenburg en Peldersveld in Zaandam. Met informatiekraampjes en workshops lieten organisaties in de Poelenburcht zien welke taalactiviteiten ze in die wijken organiseren. Zo brachten de  gemeente en de GGD het belang van taal voor kind én ouders onder de aandacht.

Veel ouders kwamen met hun kinderen naar de taalmarkt, waar voor ieder iets te beleven was. Verschillende organisaties werkten namelijk mee aan de informatiemarkt. Denk aan Agora, Babino, de Bieb, IVIO, De Bron, Centrum Jong, Choku, Jeugdteam, Meedoen Zaanstad, Tinteltuin, Sociaal Wijkteam, Sportbedrijf, Zaan Primair en kinderboekenschrijver Hans Kuyper.
De zaal in de Poelenburcht zat helemaal vol, zelfs de trap was bezet! Burgemeester Jan Hamming heette iedereen welkom. Dagvoorzitter Hans Kuyper praatte het programma aan elkaar.

Prinses op bezoek

Prinses Laurentien zet zich al jaren in om laaggeletterdheid en taalachterstand te voorkomen. Zij bezocht deze informatiemarkt om bij de inwoners van Poelenburg en Peldersveld het belang van taal te onderstrepen. De prinses ging in gesprek met een paar kinderen en moeders. De kinderen gaven een paar tips hoe scholen taal leuk kunnen maken. De moeders adviseerden mensen in de buurt om ook zelf Nederlands te leren. Om hun kinderen kunnen helpen, maar ook om in deze samenleving mee te kunnen draaien.

De prinses vertelde dat de ontwikkeling van taal al tijdens de zwangerschap begint. Ze moedigde zwangere vrouwen en hun partners aan om tegen hun ongeboren kind praten. Het maakt niet uit in welke taal. Uit onderzoek blijkt dat de basis voor taalontwikkeling tot het vierde jaar van het kind wordt gelegd. “Hoe meer woorden je dan hoort, hoe makkelijker lezen later wordt.” Prinses Laurentien adviseerde de aanwezigen om kinderen in deze periode met veel woorden in aanraking te laten komen. Vooral door tegen ze te praten en voor te lezen. Ze vindt dat praten voor kinderen net zo belangrijk is als eten, drinken (liefst water), slapen en bewegen.