Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vrijdag 2 april besloten te pauzeren met het gebruik van het vaccin AstraZeneca voor mensen uit 1961 of jonger. Deze pauze duurt tot en met woensdag 7 april.

Directe aanleiding voor het besluit zijn meldingen over gevallen van uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin, waar bijwerkingscentrum Lareb vandaag over rapporteert. Het gaat om vijf meldingen in Nederland bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.

Dit besluit betekent dat de GGD’en per direct zullen pauzeren met het gebruik van AstraZeneca voor mensen die in of na 1961 zijn geboren. Deze voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer.

Door het pauzeren met AstraZeneca voor mensen jonger dan 60 jaar bleven voor de komende dagen nog maar 700 afspraken staan verdeeld over de verschillende locaties. Door deze versnippering zouden op diverse locaties nog maar 1 tot 5 vaccinaties worden verricht met verspilling van vaccin tot gevolg. Om deze verspilling te voorkomen is in overleg met VWS en RIVM besloten om ook de afspraken van de groep boven de 60 af te zeggen. Met hen worden zo spoedig mogelijk nieuwe afspraken gemaakt waardoor zij alsnog snel worden gevaccineerd en er geen vaccin wordt verspild.

Lees meer op: https://ggdghor.nl/actueel-bericht/vaccineren-astrazeneca-gepauzeerd/

In de regio Zaanstreek-Waterland stonden 216 zorgmedewerkers tot en met 7 april op de planning om gevaccineerd te worden met AstraZeneca. Een deel hiervan valt onder de groep die jonger is dan 60 jaar. Bij de GGD is niet bekend om hoeveel mensen dit gaat. De mensen van wie de afspraak geannuleerd wordt, ontvangen eerst een sms met het bericht dat de afspraak wordt geannuleerd. Ze worden daarna ook gebeld door het landelijk callcenter.

Hebt u nog vragen? Bekijk ons overzicht van vragen en antwoorden.