Op een boerderij in Assendelft (Zaanstad) is vogelgriep vastgesteld. Er geldt per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven in een gebied van 10 kilometer rond het bedrijf. De GGD houdt contact met de eigenaar van de boerderij.

Het risico dat mensen vogelgriep krijgen is heel klein. Alleen personen die intensief en/of langdurig contact hebben gehad met besmette dieren lopen een heel klein risico op het krijgen van vogelgriep. Vogels kunnen erg ziek worden van vogelgriep en overlijden. 

Dode wilde (water)vogels gevonden?

• Het vinden van meerdere dode wilde (water)vogels op een zelfde plaats kan wijzen op vogelgriep. Dit kunt u melden bij de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit.
• Raak dode wilde (water)vogels niet aan.

Is er gevaar voor besmetting van vogel naar mens?

• Nee, het risico op overdracht van vogel naar mens is erg klein.
• Alleen personen die intensief en/of langdurig contact hebben gehad met besmette dieren of dierlijke producten lopen een klein risico op een infectie met een dierlijk influenzavirus. Als er geen langdurig en/of intensief contact is, is er geen kans op overdracht.

Ophokplicht hobbyvogels en kippen

Er geldt sinds 26 oktober een landelijke ophokplicht, ook mensen met hobbyvogels/kippen moeten de dieren afschermen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Meer informatie over vogelgriep vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit.