In Zaanstreek-Waterland is vogelgriep vastgesteld op twee plekken: op een kinderboerderij in Zaandijk, in gemeente Zaanstad en op een zorgboerderij in Middelie, in gemeente Edam-Volendam. 
Vogelgriep (aviaire influenza) is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk kunnen zijn voor pluimvee en wilde watervogels. Het risico dat mensen vogelgriep krijgen is heel klein. Alleen personen die intensief en/of langdurig contact hebben gehad met besmette dieren lopen een heel klein risico op het krijgen van vogelgriep. Vogels kunnen erg ziek worden van vogelgriep en overlijden.

Wat doet de GGD?

De GGD adviseert vaccinatie met het gewone griepvaccin aan mensen die door hun beroep of blootstelling een grotere kans hebben op besmetting. De GGD raadt soms ook medicatie en testen aan, na inschatting van het risico of klachten.

Dode wilde (water)vogels gevonden?

  • Het vinden van meerdere dode wilde (water)vogels op een zelfde plaats kan wijzen op vogelgriep. U kunt de dode vogel melden bij de terreinbeheerder. Dat kan bijvoorbeeld de gemeente,  het waterschap of Rijkswaterstaat zijn. Deze terreinbeheerder moet de vogel opruimen. Lees meer over melden van dode vogels op de website van de NVWA.
  • Raak dode wilde (water)vogels niet aan.

Is er gevaar voor besmetting van vogel naar mens?

  • Nee, het risico op overdracht van vogel naar mens is erg klein. Alleen personen die intensief en/of langdurig contact hebben gehad met besmette dieren of dierlijke producten lopen een klein risico op een infectie met een dierlijk influenzavirus. Als er geen langdurig en/of intensief contact is, is er geen kans op overdracht.
  • Als er toch een besmetting plaatsvindt, worden mensen er vaak niet of weinig ziek van. De klachten zijn meestal hetzelfde als bij een ‘gewone’ griep: koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Lees meer op de website van het RIVM.

Ophokplicht hobbyvogels en kippen

Omdat dit de tweede besmetting is in Nederland in korte tijd geldt er vanaf 14 november een landelijke ophokplicht en vervoersverbod. Lees meer: Landelijke maatregelen bij uitbraak vogelgriep | Vogelgriep | Rijksoverheid.nl

Meer informatie over Vogelgriep