De GGD is op de hoogte van de opening van snelteststraten in de regio door SALT. We begrijpen als GGD heel goed de behoefte aan een sneltest. Het is echter van groot belang dat de sneltest gevalideerd is, wat betekent dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van de test kan worden gegarandeerd. De door SALT gebruikte test is niet gevalideerd. De GGD raadt daarom alle inwoners aan om te testen via de reguliere teststraten van de GGD. Voor zorgmedewerkers en leraren is er dagelijks voldoende capaciteit in de teststraten om zich met voorrang te kunnen laten testen.

Zorgmedewerkers en leraren testen met voorrang: uitslag dezelfde dag
Met voorrang testen is mogelijk voor medewerkers in de zorg en leraren die klachten krijgen passend bij COVID-19. Zij kunnen vanaf 08.00 ’s morgens bellen met het voorrangsnummer, tussen 09.00 en 11.00 uur in de teststraat in Purmerend testen en dezelfde avond voor 20.00 uur de uitslag ontvangen. Zo kunnen zij zo snel mogelijk weer aan de slag als de uitslag negatief is.

Sneltesten in de toekomst
Er lopen landelijk verschillende onderzoeken naar sneltesten. Op 7 oktober werd landelijk bekend dat er 2 tests gevalideerd zijn. Het is nog niet duidelijk wanneer en op welke manier deze tests in gebruik worden genomen.