Soa-test

""

Het Centrum voor Seksuele Gezondheid is momenteel gesloten. Voor een consult, soa-test of een hepatitis B vaccinatie kun je terecht bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van GGD Amsterdam in Amsterdam.

Kijk voor meer informatie en het maken van een afspraak op de website van GGD Amsterdam.

In een aantal gevallen is het verstandig om een soa-test te doen. Bijvoorbeeld als je seks hebt gehad zonder het gebruik van een condoom, als je klachten hebt na het hebben van onveilige seks en/of als je (ex-)partner een soa blijkt te hebben. Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) zijn besmettelijk en kunnen ernstige gevolgen hebben als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste soa’s gemakkelijk te genezen. Je kunt bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van GGD Amsterdam een afspraak aanvragen. Bij de aanvraag wordt bekeken of je in aanmerking komt voor een consult en/of soa-test.

Twijfel je of je een soa kunt hebben? Doe de soa-check. Zo weet je of je naar de GGD of je huisarts moet voor een soa-test.

Informatie over betrouwbare soa thuistesten kun je vinden op www.soaaids.nl.

Alleen in 2023 kan iedereen tussen 19-27 jaar (geboren tussen 1-1-1996 en 31-12-2003) gratis gevaccineerd worden tegen HPV. Maak een afspraak op hpvafspraak.nl. Kijk hier voor meer informatie.

 

Wat zijn symptomen van soa's?

Je kunt een soa hebben zonder klachten. Of ze zijn zo vaag dat je er geen last van hebt. Vooral vrouwen merken vaak niet dat ze een soa hebben. Als er klachten zijn, gaat het meestal om:

  • Afscheiding (soms pus) uit penis, vagina of anus. Bij vrouwen is de afscheiding vaak meer en anders dan normaal. De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn en apart ruiken.
  • Branderig gevoel, irritatie, pijn tijdens of na het plassen of kleine beetjes moeten plassen.
  • Zweertjes, wratjes of blaasjes op penis, vagina, anus of mond.
  • Jeuk in het schaamhaar, aan eikel, schaamlippen of anus.
  • Pijn in één of beide (bij-)ballen.
  • Pijn in de onderbuik.
  • Pijn bij het vrijen of onregelmatig en abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen of tussen twee menstruaties in. Deze klachten kunnen ook een teken zijn van andere ziekten.

Kijk op www.soaaids.nl voor meer informatie over soa’s.

Spreekuur

Let op: Centrum Seksuele Gezondheid is tijdelijk gesloten. Voor een consult, soa-test of een hepatitis B vaccinatie kun je voorlopig terecht bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van GGD Amsterdam in Amsterdam.

Afspraak maken voor een soa-test

Het Centrum voor Seksuele Gezondheid is tijdelijk gesloten. Voor een consult, soa-test of een hepatitis B vaccinatie kun je voorlopig terecht bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van GGD Amsterdam in Amsterdam.

Kijk voor meer informatie en het maken van een afspraak op de website van GGD Amsterdam.

Voor soa-testen en andere hulpvragen over seksuele gezondheid kun je ook altijd terecht bij je huisarts.

Wat moet ik weten over de soa-test?

Let op het volgende voor een betrouwbaar soa-onderzoek.

  • Wij adviseren je minstens 2 weken na het (on)veilige seksuele contact, te komen.
  • Mannen dienen 1 uur voor het onderzoek niet meer te plassen.
  • Als je klachten hebt, is het raadzaam om zo snel mogelijk te komen.
  • Je kunt je ook laten onderzoeken als je ongesteld bent.

Wat gebeurt er tijdens het soa-onderzoek?

  • Voorbereiding op het onderzoek
    Voor deze testen is het niet nodig om met een lege maag te komen. Wij raden juist aan wél te eten voor het onderzoek, om flauwvallen bij het bloedprikken te voorkomen.
  • Vragen (anamnese)
    Als je in de onderzoekskamer bent, gaat de verpleegkundige eerst met je in gesprek om duidelijkheid te krijgen welke onderzoeken voor jou noodzakelijk zijn. De vragen gaan onder andere over jouw seksuele contacten.
  • Lichamelijk onderzoek/zelftest
    Meestal kan de vrouw zelf met een wattenstaafje een uitstrijkje maken. In sommige gevallen krijgen vrouwen een speculumonderzoek (inwendig vaginaal onderzoek met een ‘eendenbek’).
    Bij mannen volstaat meestal het inleveren van een potje met urine.
    De verpleegkundige kan het onderzoek aanvullen met een uitstrijk uit de keel en/of anus. Op indicatie is er nog aanvullend onderzoek.
  • Bloedonderzoek
    Soms neemt de verpleegkundige bloed af om het te onderzoeken op bijvoorbeeld hiv, syfilis en eventueel hepatitis B. Het is niet mogelijk bij ons een hiv-sneltest te doen.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

GGD Zaanstreek-Waterland verstrekt geen gegevens aan derden zonder jouw toestemming. We behandelen jouw gegevens strikt vertrouwelijk.

De GGD deelt jouw gegevens met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit gebeurt zonder je naam, je geboortedatum of exacte adresgegevens. Alleen de vier cijfers van de postcode sturen we mee. Het RIVM heeft als wettelijke taak om de soa-zorg bij Centra voor Seksuele Gezondheid te evalueren. Mocht je niet willen dat wij jouw gegevens met het RIVM delen, dan kun je dat aangeven tijdens het consult. Meer informatie hierover kun je lezen op de site van het RIVM.

Hoe gaat een soa-test? Wanneer moet je getest worden? Mag je seks hebben voor je soa-test? Wat als je ongesteld bent? Hoe zit het met je privacy? Vind antwoord op je vragen in deze video’s op sense.info.nl.

Hoe kan ik de uitslag van mijn soa-test opvragen?

De uitslagen zijn online op te vragen. Let op: inloggen is alleen mogelijk als je een e-mail hebt ontvangen met het bericht dat je uitslagen bekend zijn. De inloggegevens staan op het contactkaartje, dat je aan het einde van je bezoek aan het Centrum voor Seksuele Gezondheid hebt gekregen. Indien je geen inloggegevens (meer) hebt, dan adviseren wij je om te bellen voor de uitslagen. Hou er rekening mee dat het 7 dagen duurt voordat de uitslagen bekend zijn.

De GGD deelt jouw gegevens met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit gebeurt zonder je naam, je geboortedatum of exacte adresgegevens. Alleen de vier cijfers van de postcode sturen we mee. Het RIVM heeft als wettelijke taak om de soa-zorg bij Centra voor Seksuele Gezondheid te evalueren. Mocht je niet willen dat wij jouw gegevens met het RIVM delen, dan kun je dat aangeven tijdens het consult. Meer informatie hierover kun je lezen op de site van het RIVM

 

Wat voor behandeling kan ik verwachten?

Als blijkt dat je een soa hebt, adviseren wij je een behandeling. Welke behandeling wij voorschrijven, verschilt per soa. Ook de duur van de behandeling is per soa verschillend. Meestal krijg je het advies om tijdens de behandeling niet te vrijen. Je lichaam kan zich dan herstellen en je voorkomt dat je de soa aan jouw partner overdraagt. Als je toch wilt vrijen, kies dan voor veilig vrijen. Gebruik dan een condoom. Om te voorkomen dat jij en jouw partner elkaar over en weer blijven besmetten, is het van belang dat jouw partner(s) zich ook laat (laten) behandelen. Als je onveilig vrijt, kun je steeds opnieuw een soa oplopen. Heb je een soa? Dan is het belangrijk dat je mensen, met wie je seks hebt gehad, waarschuwt. Dit bespreken we tijdens het consult. Op soaaids.nl lees je wie en hoe je kunt waarschuwen voor een soa.

 

Zijn zelftesten betrouwbaar?

De thuistesten die de GGD opstuurt zijn betrouwbaar. Er zijn tegenwoordig verschillende doe-het-zelftesten verkrijgbaar, zoals testen op hiv, syfilis en chlamydia. Deze testen moeten een CE-logo hebben, anders mogen ze niet verkocht worden. Testen met een CE-logo zijn goed verpakt en hebben een duidelijke gebruiksaanwijzing in het Nederlands. Toch raden wij het gebruik ervan af.

Wat is de kwaliteit van de soa-zelftesten?

Helaas is het CE-logo geen garantie voor een juiste testuitslag. De kwaliteit van de testen is wisselend. Dit komt vooral, doordat niet alle testen even makkelijk zijn om uit te voeren en het soms moeilijk is om de testuitslag af te lezen.

De soa-zelftesten zijn bedoeld als screening: als de test reageert, dan is verder onderzoek nodig om te zien of er werkelijk een infectie is. Sommige testen kunnen een deel van de (beginnende) infecties missen. De testen zijn bovendien niet voor iedereen geschikt. Het is soms moeilijk te achterhalen welke test in jouw persoonlijke situatie geschikt is en een betrouwbaar resultaat geeft. Om deze redenen raden wij het gebruiken van doe-het-zelftesten af. Neem bij twijfel contact op met het Centrum voor Seksuele Gezondheid. Op soaaids.nl vind je betrouwbare thuistesten.