Extra zorg voor mijn kind
Met de meeste kinderen gaat het gelukkig goed. Voor advies, ondersteuning, een cursus en informatie over gezondheid, opvoeden en opgroeien kun je altijd terecht bij een van de Centra Jong en Centra voor Jeugd en Gezin. Maar soms is er wat extra ondersteuning nodig tijdens het opgroeien of opvoeden. We bieden hiervoor een aantal mogelijkheden.
Jouw GGD
Speciaal voor jongeren. Op deze site vind je antwoord op vragen over je lichaam, je gevoel of dingen waar je thuis liever niet over praat. Je kunt ook chatten met een van onze medewerkers.
GroeiGids-app
Deze app biedt jou als (aanstaande) ouder betrouwbare voorlichting en inzicht in de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van je kind.
MijnKinddossier
In ons digitaal ouderportaal vind je informatie over de ontwikkeling van je kind, groeicurves en afspraken met de Jeugdgezondheidszorg.
Hulp van het Jeugdteam
Heeft je kind een gedragsprobleem, een emotioneel probleem of een verstandelijke beperking? Of wellicht spelen er meerdere problemen tegelijk? Onze deskundigen van de Jeugdteams komen daarom uit verschillende organisaties en met verschillende achtergronden. Denk aan pedagogen, psychologen en jeugdpreventiemedewerkers. Ook kunnen zij weer andere partners betrekken om zo de beste ondersteuning te bieden, passend bij de vraag.
Heb jij of heeft jouw kind behoefte aan extra ondersteuning? Informeer dan bij het Centrum Jong of Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de buurt bij welk Jeugdteam je terecht kunt.
VTO-vroeghulp, voor kwetsbare kinderen van 0 tot 7 jaar
Soms ontwikkelt of gedraagt een kind zich anders dan verwacht. Vooral op jonge leeftijd is het niet altijd duidelijk wat er precies aan de hand is. Dit kan vragen oproepen. Praat er eens over met de medewerkers van de Jeugdgezondheid, de huisarts of met de medewerkers van de kinderopvang. Als uw zorgen blijven bestaan kunt u terecht bij VTO-Vroeghulp Zaanstreek/Waterland.
Video-hometraining (VHT)
Video-hometraining is begeleiding voor ouders en kinderen met vragen en/of problemen in de opvoeding met videobeelden. Een Video-hometrainer maakt beeldopnamen in een thuissituatie en bespreekt de beelden daarna na met de ouders of verzorgers. Positieve communicatie tussen de verschillende gezinsleden staat hierbij centraal. Video-hometraining kan voorkomen dat er ernstige problemen in een gezin ontstaan.
Hoe verloopt de training?
Een speciaal opgeleide pedagogisch adviseur of een jeugdverpleegkundige van GGD Zaanstreek-Waterland geeft de Video-hometraining. Na een kennismakingsgesprek (telefonisch of bij jullie thuis) komt zij in principe drie keer langs om maximaal 10 à 15 minuten video opnamen te maken van jullie dagelijkse situaties. Zoals het eten, spelen of naar bed brengen. Zij analyseert de beelden en bespreekt ze met jou in een vervolggesprek. Daarbij kijken jullie samen vooral naar wat goed gaat in de communicatie tussen jou en je kind. Op punten waar het minder goed gaat helpt ze met oefeningen voor verbetering. Een huisbezoek duurt gemiddeld een uur. Het traject kan variëren van 6 weken tot 6 maanden.
Wanneer kun je deze hulp inroepen?
Video-hometraining is voor ouders van baby’s, peuters, kleuters en/of schoolgaande kinderen die spanning ervaren in de opvoeding en/of opvoedingsvragen hebben. Het is gratis.
Je kunt ervoor in aanmerking komen als je kind bijvoorbeeld:
- een moeilijke start heeft gemaakt;
- erg veel huilt;
- moeilijk eet of slaapt;
- slecht luistert, koppig, erg dwars of agressief is;
Of als er veel strijd is tussen je kinderen.
Aanmelden
Denk je dat Video-hometraining jou kan helpen? Neem dan contact op met jouw jeugdverpleegkundige en/of jeugdarts van GGD Zaanstreek-Waterland, maak een afspraak op het opvoedspreekuur. Of bel naar het algemene nummer van de GGD: 0900-254 54 54 (5 ct/min.)