Opsporen van oogafwijkingen

Goed kunnen zien is belangrijk voor de ontwikkeling van uw kind. Het helpt uw kind om de wereld te ontdekken. Slecht zien kan ervoor zorgen dat uw kind het overzicht verliest en zich onveilig voelt. Daarom proberen wij oogafwijkingen zo vroeg mogelijk op te sporen.

Meer informatie kunt u vinden op de website opvoedinformatie.nl. Een filmpje over de ogentest kunt u hier vinden: https://www.youtube.com/watch?v=3VNGhRhdtJc

 

Onderzoek bij 3 maanden

Al tijdens de eerste 3 maanden kijkt de jeugdarts naar de buitenkant van het oog en met een lampje naar de binnenkant. Zo controleert ze of de structuren van het oog helder zijn, wat nodig is voor een goed zicht. Ook kijkt ze of uw baby voorwerpen kan volgen; eerst een klein stukje, daarna helemaal van links naar rechts. Hiermee kunnen we ernstige aangeboren oogafwijkingen ontdekken, zoals staar en een verhoogde oogdruk.

Onderzoek bij 6 maanden

Zodra je baby 6 maanden is, kijkt onze jeugdarts ook naar ieder oog afzonderlijk. Dit doet ze door met één hand een oog kort af te dekken en te kijken of uw baby het voorwerp voor zijn neus nog steeds met het andere oog volgt. Ook kijkt ze of de ogen recht staan, waardoor we weten of een kind scheelt kijkt of een lui oog heeft.

Ogentest bij 3 jaar

De ogentest nemen we met 3 jaar alleen af als er oogafwijkingen voorkomen in de familie. Of als u twijfelt over het zicht van uw kind. Tijdens de ogentest krijgt uw kind een bril op. Deze is aan één kant gesloten, zodat uw kind maar met één oog kan kijken. Terwijl uw kind bij u op schoot zit, vraagt de Jeugdverpleegkundige aan uw kind om aan te wijzen of te vertellen welk symbool het op de kaart ziet. Deze kaart hangt aan de muur. Jullie krijgen een voorbeeldkaart in handen, waarop dezelfde vier symbolen staan (zie afbeelding hieronder).

Is de uitslag bij 3 jaar onduidelijk, dan zal de ogentest herhaald worden bij de jeugdarts. Mocht die een tweede keer onvoldoende zijn, dan verwijst de jeugdarts direct naar een oogheelkundig team van een oogarts en een orthoptist.

Ogentest bij 3,9 jaar

Als uw kind tussen de 3,5 en 4 jaar is, wordt standaard d ogentest gedaan. Bij deze test hangt er een kaart met E’s aan de muur. Uw kind krijgt een speciaal brilletje op. Met dit brilletje kan uw kind maar met één oog zien. Zo doen we de test eerst voor het ene oog en daarna voor het andere oog.
Uw kind krijgt een vorkje met 3 tanden. Hij of zij houdt het vorkje op dezelfde manier als de aangewezen E-haak op de kaart. (zie afbeelding hieronder).

Uw kind mag ook met een vinger of hand aanwijzen welke kant de E-haak op wijst.

Uw kind voorbereiden

De ogentest is best spannend voor uw kind. Daarom kunt u hem of haar voorbereiden door thuis de symbolen en de E’s te laten zien. Als uw kind weet wat het kan verwachten, is de kans groter dat het wil meewerken.
Met behulp van de ogentest weten we of beide ogen goed functioneren. Is de uitslag onduidelijk, dan doen we de tweede test binnen 3 maanden nog een keer bij de jeugdarts. Is de test dan niet voldoende, dan verwijst de jeugdarts uw kind naar een oogheelkundig team van een oogarts en een orthoptist.