Mannen die seks hebben met mannen

""

Ben jij een man en heb je seks met andere mannen? Bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van GGD Zaanstreek-Waterland, kun je terecht voor advies op het gebied van seksualiteit, soa-testen, vaccinaties, PEP en PrEP. Ben je op de hoogte van soa’s en hiv en hoe je overdracht kunt voorkomen, dan maak je het jezelf gemakkelijker gezonde keuzes te maken.

Vragen over soa's?

Neem voor vragen en advies over soa’s contact met ons op via telefoonnummer 0900 – 254 54 54, van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 10.30 uur.

Hepatitis A-vaccinatie

Hoe kan ik besmet raken?

Hepatitis A is een besmettelijke leverziekte, ook wel ‘geelzucht’ genoemd. Het hepatitis A-virus draag je over via ontlasting. Soms is voedsel of drinkwater met het virus besmet, waardoor mensen ziek kunnen worden. Hepatitis A komt veel voor in de tropen. Je kunt besmet raken met het virus via anale seks. En zelfs al bij het aanraken van de anus van je sekspartner. Sinds 2016 komt hepatitis A (geelzucht) vaker voor bij mannen die seks hebben met mannen. Op mantotman.nl lees je meer over hepatitis A.

Vaccinatie tegen hepatitis A

Tegen hepatitis A kun je je laten vaccineren. Dit kan bijvoorbeeld bij het spreekuur. Deze vaccinatie is niet gratis. Het kan zijn dat je zorgverzekering deze wel (deels) vergoedt. Heb je nog geen vaccinatie gehad voor hepatitis B? Dan is er ook een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B. Het heet Twinrix. Op mantotman.nl lees je meer over hepatitis A-vaccinatie.

 

 

Hepatitis B-vaccinatie

Hoe kan ik besmet raken?

Hepatitis B is een leverontsteking die ernstig kan verlopen en zeer besmettelijk is. Je kunt hepatitis B onder andere oplopen via onveilig seksueel contact of bloed-bloed-contact. Op mantotman.nl lees je meer over hepatitis B.

Vaccinatie tegen hepatitis B

Mensen die door seksueel contact risico lopen op hepatitis B kunnen bij ons gratis vaccinaties voor hepatitis B krijgen. Mensen die in aanmerking komen zijn mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers. In een periode van 6 maanden krijg je 3 vaccinaties. Je bent dan levenslang beschermd. Je kunt je tegelijkertijd tegen hepatitis A laten vaccineren. Hier moet je wel voor betalen. Op mantotman.nl lees je meer over hepatitis B-vaccinatie.

 

Mpox

Mpox is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en de ziekte kan erg pijnlijk verlopen. Mpox wordt ook wel monkeypox of apenpokken genoemd.

Augustus 2024:

Er zijn op dit moment 2 typen van het mpoxvirus bekend: clade 1 en clade 2. In 2022 was er sprake van een wereldwijde uitbraak van clade 2. Ook in onze regio hebben wij in die periode 2022 meldingen van dit type binnen gekregen. De GGD ontvangt nu sporadisch nog meldingen van dit clade 2-type.

Op dit moment is er een uitbraak van een andere variant (Clade 1b) van het mpoxvirus. Het gaat om een voortdurende uitbraak in de Democratische Republiek van Congo met verspreiding naar omliggende landen in Centraal-Afrika. Vanwege de omvang van de uitbraak en het potentiële risico op verspreiding naar andere continenten heeft de WHO de uitbraak aangemerkt als internationale medische noodsituatie. Het mpoxvirus is een virus dat van mens op mens overdraagbaar is, door seksueel contact of (in)direct contact met de besmettelijke huidafwijkingen. Er is internationale samenwerking nodig om de verspreiding van mpox tegen te gaan. 

GGD Zaanstreek-Waterland heeft nog geen meldingen van deze nieuwe mpox  clade 1b-variant ontvangen. Wij houden de situatie in Afrika in de gaten. Ook bij meldingen uit Zaanstreek-Waterland zijn we alert. 

Mpox herkennen

Als u mpox hebt, krijgt u vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat u het virus kreeg. Na een paar dagen krijgt u uitslag die zich over uw lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen. De blaasjes kunnen littekens achterlaten.

Als u denkt dat u mpox heeft

  • Bent u ergens geweest waar iemand het virus had? Let de weken daarna goed op of u klachten krijgt. Bel meteen de huisarts als u klachten hebt. Ook als u twijfelt.
  • Hebt u blaasjes op uw lichaam? Bel uw huisarts. Zeker als de blaasjes zijn begonnen in het gezicht of de schaamstreek.
  • Hebt u mpox? Blijf dan thuis in isolatie tot u helemaal genezen bent. Zo voorkomt u de verspreiding van het virus. Zolang u symptomen hebt, kunt u het virus doorgeven.
  • Op de website van SoaAIDS Nederland vindt u antwoorden op vragen over mpox.
  • Op de website Man tot Man staan tips om de kans op mpox te verkleinen.

Als u vermoedt dat u ook een soa hebt opgelopen, kunt u bij het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) van GGD Amsterdam een afspraak maken. U wordt dan behalve op mpox ook op soa getest. Het aantal plaatsen is beperkt.

Testafspraak maken

Ga direct naar huis en vermijd contact met andere personen zodra u vermoedt dat u mpox hebt.
Door snel te handelen bij klachten kunt u ervoor zorgen dat u het virus niet doorgeeft aan de mensen om u heen.

Bron- en contactonderzoek

Als uit de test blijkt dat u mpox hebt, doet de GGD een bron- en contactonderzoek. U krijgt ook adviezen en leefregels voor de tijd dat u besmettelijk bent. En de verpleegkundige kijkt samen met u of we uw contacten nog kunnen beschermen door vaccinatie tegen mpox.

Vaccinatie tegen mpox

Op dit moment wordt er alleen vaccinatie aangeboden aan hoog risico contacten van personen waarbij mpx is aangetoond. Verder is het niet mogelijk om je preventief te laten vaccineren.
Voor de mensen die in Nederland gevaccineerd zijn tegen mpox is dit nu 1-2 jaar geleden. Het is onbekend wat de duur van de bescherming is na vaccinatie. Onderzoek toont aan dat 2 jaar na vaccinatie de antistoffen in het bloed sterk zijn afgenomen. Op dit moment is onduidelijk of dat dan ook betekent dat bescherming tegen mpox is afgenomen of verdwenen. Daarom is het ook niet bekend of een booster nodig is voor verdere bescherming in de toekomst.
Het is aan de minister van VWS om te bepalen of en wanneer er opnieuw preventief vaccinatie tegen mpox aangeboden gaat worden. Het vaccin is ook niet los op de markt verkrijgbaar tegen betaling.

Contact

  • Voor algemene vragen over mpox kunt u bellen met de Aids Soa infolijn: 0900 – 2042040(€ 0,10 ct p/m),
  • Maandag tot en met woensdag van 09.30 tot 15.30 uur.
    Donderdag en vrijdag van 13.30 tot 15.30 uur.
  • Of bel met team Algemene Infectieziekten van GGD Amsterdam: 020 555 9390(maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur).

Meer informatie

PrEP tegen hiv

Wil je weten of je in aanmerking komt voor PrEP-hiv zorg? Lees hier onze informatie.

PEP tegen hiv

PEP hiv is de afkorting van Post Expositie Profylaxe. Heb je onlangs onveilige seks gehad met iemand die hiv-positief is of met iemand die een hoog risico heeft om hiv positief te zijn? Dan kan PEP hiv het risico op een infectie met hiv verkleinen, maar is geen garantie dat je hiv-negatief blijft. PEP hiv is een behandeling van 4 weken met hiv-remmers. De medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben.

Voor wie is PEP hiv bedoeld?

PEP hiv is alléén bedoeld voor personen met een groot risico op hiv. Denk je dat je hiervoor in aanmerking komt, neem dan contact op met ons, je huisarts, of het ziekenhuis. Een arts, bijvoorbeeld van onze GGD, zal met je kijken naar het risico dat je gelopen hebt.

Wanneer start ik met PEP hiv?

Behandeling met PEP hiv moet je zo snel mogelijk starten nadat je risico hebt gelopen. Hoe eerder je start, hoe succesvoller de PEP-behandeling. Start het liefst binnen 2 uur en uiterlijk binnen 72 uur nadat je risico hebt gelopen.

Hoe kom ik aan PEP hiv?

Tijdens kantoortijden kun je contact opnemen met je huisarts of met ons. Meld duidelijk dat je een vraag hebt over PEP hiv. 

Wat zijn de kosten?

Nederlandse ziektekostenverzekeringen vergoeden Pep hiv.

Sense-spreekuur voor jongeren

Het spreekuur bij Centrum voor Seksuele Gezondheid voor jongeren tot 25 jaar is onder andere voor mannen die seks hebben met mannen.
Ben jij een man en heb je (ook) seks met andere mannen? Je kunt bij ons terecht met vragen over seksualiteit, identiteitsvragen rondom LHBT. Maar ook vragen over seksuele problemen, zoals vroegtijdig klaarkomen of seksueel geweld kun je ons stellen.

Ook testen we op soa’s. We kunnen daarnaast adviseren over vaccinatie van hepatitis A en B, PEP- en PrEP-medicatie.
Wij adviseren mannen die seks hebben met mannen, om zich 2 keer per jaar te laten testen op soa’s.

Het spreekuur is gratis en anoniem.