Mannen die seks hebben met mannen

""

Ben jij een man en heb je seks met andere mannen? Bij Sense/soa, het centrum voor seksuele gezondheid van GGD Zaanstreek-Waterland, kun je terecht voor advies op het gebied van seksualiteit, soa-testen, vaccinaties, PEP en PrEP. Ben je op de hoogte van soa en hiv en hoe je overdracht kunt voorkomen, dan maak je het jezelf gemakkelijker gezonde keuzes te maken.

Sense/soa

Neem voor vragen en advies over soa contact met ons op via telefoonnummer 0900 – 254 54 54, van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 10.30 uur.

PrEP-hiv bij de GGD?

Hepatitis A en vaccinatie

Hoe kan ik besmet raken?

Hepatitis A is een besmettelijke leverziekte, ook wel ‘geelzucht’ genoemd. Het hepatitis A-virus draag je over via ontlasting. Soms is voedsel of drinkwater met het virus besmet, waardoor mensen ziek kunnen worden. Hepatitis A komt veel voor in de tropen. Je kunt besmet raken met het virus via anale seks. En zelfs al bij het aanraken van de anus van je sekspartner. Sinds 2016 komt hepatitis A (geelzucht) vaker voor bij mannen die seks hebben met mannen.

Vaccinatie tegen hepatitis A

Tegen hepatitis A kun je je laten vaccineren. Dit kan bijvoorbeeld bij het Sense/soa-spreekuur. Deze vaccinatie is niet gratis. Het kan zijn dat je zorgverzekering deze wel (deels) vergoedt. Heb je nog geen vaccinatie gehad voor hepatitis B? Dan is er ook een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B. Het heet Twinrix.

Hepatitis B en vaccinatie

Hoe kan ik besmet raken?

Hepatitis B is een leverontsteking die ernstig kan verlopen en zeer besmettelijk is. Je kunt hepatitis B onder andere oplopen via onveilig seksueel contact of bloed-bloed-contact.

Vaccinatie tegen hepatitis B

Mensen die door seksueel contact risico lopen op hepatitis B kunnen bij ons gratis vaccinaties voor hepatitis B krijgen. Mensen die in aanmerking komen zijn mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers. In een periode van 6 maanden krijg je 3 vaccinaties. Je bent dan levenslang beschermd. Je kunt je tegelijkertijd tegen hepatitis A laten vaccineren. Hier moet je wel voor betalen.

PrEP hiv

PrEP (pre expositie profylaxe) is medicatie waarmee je voorkomt dat je een hiv-infectie oploopt. Het medicijn bevat hiv-remmers en is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen, en een risico lopen op een hiv-infectie.

Hoe kom ik aan PrEP?

De huisarts mag PrEP voorschrijven, bespreek dit met hem of haar. De zorgverzekering vergoedt het medicijn niet. Als je huisarts nog niet op de hoogte is van PrEP en de mogelijkheden, dan kun je hem/haar wijzen op de Richtlijn PrEP (pdf 722kb). Uitgebreide informatie rondom PrEP voor de huisarts is te vinden via Soa Aids Nederland. Bij vragen kan je huisarts contact met ons opnemen.

Ik slik al PrEP

Ook als je al PrEP slikt, is het belangrijk dat je huisarts hiervan op de hoogte is. Hij/zij kan je helpen om dit medicijn veilig te gebruiken. Als je PrEP op een goede manier gebruikt, is de kans dat je hiv oploopt heel klein.

Moet ik veilig vrijen als ik PrEP slik?

Het medicijn werkt niet tegen andere soa’s, dus het blijft belangrijk om condooms te gebruiken.

Ik wil meer weten

Kijk hier voor meer informatie of neem contact op met je huisarts.

PEP hiv

PEP hiv is de afkorting van Post Expositie Profylaxe. Heb je onlangs onveilige seks gehad met iemand die hiv-positief is of met iemand die een hoog risico heeft om hiv positief te zijn? Dan kan PEP hiv het risico op een infectie met hiv verkleinen, maar is geen garantie dat je hiv-negatief blijft. PEP hiv is een behandeling van 4 weken met hiv-remmers. De medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben.

Voor wie is PEP hiv bedoeld?

PEP hiv is alléén bedoeld voor personen met een groot risico op hiv. Denk je dat je hiervoor in aanmerking komt, neem dan contact op met ons, je huisarts, of het ziekenhuis. Een arts, bijvoorbeeld van onze GGD, zal met je kijken naar het risico dat je gelopen hebt.

Wanneer start ik met PEP hiv?

Behandeling met PEP hiv moet je zo snel mogelijk starten nadat je risico hebt gelopen. Hoe eerder je start, hoe succesvoller de PEP-behandeling. Start het liefst binnen 2 uur en uiterlijk binnen 72 uur nadat je risico hebt gelopen.

Hoe kom ik aan PEP hiv?

Tijdens kantoortijden kun je contact opnemen met je huisarts of met ons. Meld duidelijk dat je een vraag hebt over PEP hiv. Ga buiten kantoortijden en in het weekend naar de Spoedeisende Hulp van het Zaans Medisch Centrum of het Dijklanderziekenhuis of een groot ziekenhuis in de buurt.

Wat zijn de kosten?

Nederlandse ziektekostenverzekeringen vergoeden Pep hiv.

Sense

Het Sense spreekuur is voor seksuele gezondheid van de regio Zaanstreek-Waterland. We richten ons hierbij onder andere op mannen die seks hebben met mannen.
Ben jij een man en heb je (ook) seks met andere mannen? Je kunt bij ons terecht met vragen over seksualiteit, identiteitsvragen rondom LHBT. Maar ook vragen over seksuele problemen, zoals vroegtijdig klaarkomen of seksueel geweld kun je ons stellen.

Ook testen we op soa. We kunnen daarnaast adviseren over vaccinatie van hepatitis A en B, PEP- en PrEP-medicatie.
Wij adviseren mannen die seks hebben met mannen, om zich 2 keer per jaar te laten testen op soa.

Sense is gratis voor jongeren tot 25 jaar en anoniem.