Mannen die seks hebben met mannen

""

Ben jij een man en heb je seks met andere mannen? Bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid van GGD Zaanstreek-Waterland, kun je terecht voor advies op het gebied van seksualiteit, soa-testen, vaccinaties, PEP en PrEP. Ben je op de hoogte van soa’s en hiv en hoe je overdracht kunt voorkomen, dan maak je het jezelf gemakkelijker gezonde keuzes te maken.

Vragen over soa's?

Neem voor vragen en advies over soa’s contact met ons op via telefoonnummer 0900 – 254 54 54, van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 10.30 uur.

Hepatitis A-vaccinatie

Hoe kan ik besmet raken?

Hepatitis A is een besmettelijke leverziekte, ook wel ‘geelzucht’ genoemd. Het hepatitis A-virus draag je over via ontlasting. Soms is voedsel of drinkwater met het virus besmet, waardoor mensen ziek kunnen worden. Hepatitis A komt veel voor in de tropen. Je kunt besmet raken met het virus via anale seks. En zelfs al bij het aanraken van de anus van je sekspartner. Sinds 2016 komt hepatitis A (geelzucht) vaker voor bij mannen die seks hebben met mannen. Op mantotman.nl lees je meer over hepatitis A.

Vaccinatie tegen hepatitis A

Tegen hepatitis A kun je je laten vaccineren. Dit kan bijvoorbeeld bij het spreekuur. Deze vaccinatie is niet gratis. Het kan zijn dat je zorgverzekering deze wel (deels) vergoedt. Heb je nog geen vaccinatie gehad voor hepatitis B? Dan is er ook een speciaal vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B. Het heet Twinrix. Op mantotman.nl lees je meer over hepatitis A-vaccinatie.

 

 

Hepatitis B-vaccinatie

Hoe kan ik besmet raken?

Hepatitis B is een leverontsteking die ernstig kan verlopen en zeer besmettelijk is. Je kunt hepatitis B onder andere oplopen via onveilig seksueel contact of bloed-bloed-contact. Op mantotman.nl lees je meer over hepatitis B.

Vaccinatie tegen hepatitis B

Mensen die door seksueel contact risico lopen op hepatitis B kunnen bij ons gratis vaccinaties voor hepatitis B krijgen. Mensen die in aanmerking komen zijn mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers. In een periode van 6 maanden krijg je 3 vaccinaties. Je bent dan levenslang beschermd. Je kunt je tegelijkertijd tegen hepatitis A laten vaccineren. Hier moet je wel voor betalen. Op mantotman.nl lees je meer over hepatitis B-vaccinatie.

 

PrEP tegen hiv

Wil je weten of je in aanmerking komt voor PrEP-hiv zorg? Lees hier onze informatie.

PEP tegen hiv

PEP hiv is de afkorting van Post Expositie Profylaxe. Heb je onlangs onveilige seks gehad met iemand die hiv-positief is of met iemand die een hoog risico heeft om hiv positief te zijn? Dan kan PEP hiv het risico op een infectie met hiv verkleinen, maar is geen garantie dat je hiv-negatief blijft. PEP hiv is een behandeling van 4 weken met hiv-remmers. De medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen hebben.

Voor wie is PEP hiv bedoeld?

PEP hiv is alléén bedoeld voor personen met een groot risico op hiv. Denk je dat je hiervoor in aanmerking komt, neem dan contact op met ons, je huisarts, of het ziekenhuis. Een arts, bijvoorbeeld van onze GGD, zal met je kijken naar het risico dat je gelopen hebt.

Wanneer start ik met PEP hiv?

Behandeling met PEP hiv moet je zo snel mogelijk starten nadat je risico hebt gelopen. Hoe eerder je start, hoe succesvoller de PEP-behandeling. Start het liefst binnen 2 uur en uiterlijk binnen 72 uur nadat je risico hebt gelopen.

Hoe kom ik aan PEP hiv?

Tijdens kantoortijden kun je contact opnemen met je huisarts of met ons. Meld duidelijk dat je een vraag hebt over PEP hiv. Ga buiten kantoortijden en in het weekend naar de Spoedeisende Hulp van het Zaans Medisch Centrum of het Dijklanderziekenhuis of een groot ziekenhuis in de buurt.

Wat zijn de kosten?

Nederlandse ziektekostenverzekeringen vergoeden Pep hiv.

Sense-spreekuur voor jongeren

Het spreekuur bij Centrum voor Seksuele Gezondheid voor jongeren tot 25 jaar is onder andere voor mannen die seks hebben met mannen.
Ben jij een man en heb je (ook) seks met andere mannen? Je kunt bij ons terecht met vragen over seksualiteit, identiteitsvragen rondom LHBT. Maar ook vragen over seksuele problemen, zoals vroegtijdig klaarkomen of seksueel geweld kun je ons stellen.

Ook testen we op soa’s. We kunnen daarnaast adviseren over vaccinatie van hepatitis A en B, PEP- en PrEP-medicatie.
Wij adviseren mannen die seks hebben met mannen, om zich 2 keer per jaar te laten testen op soa’s.

Het spreekuur is gratis en anoniem.

Mpox-vaccinatie

Tot en met 29 augustus 2023 vaccineert de GGD tegen mpox (voorheen: monkeypox of apenpokken). Iedereen met verhoogd risico op mpox kan deze prik halen. De vaccinatie tegen mpox is bedoeld om infecties en verspreiding van het mpox-virus zoveel mogelijk te voorkomen. Lees meer over de Mpox-vaccinatie.