Vanaf 18 januari krijgen de eerste kinderen in de leeftijd van 5- 11 jaar, zonder medisch risico, een uitnodigingsbrief van het RIVM. Het uitnodigen gaat van oud naar jong. In de brief staat informatie die ouders/verzorgers nodig hebben om, als zij dit willen, voor hun kind een afspraak te maken voor een coronaprik bij de GGD. Een afspraak maken kan alleen door te bellen. Het telefoonnummer staat in de brief. In Zaanstreek-Waterland zijn kinderen welkom op onze priklocatie in Purmerend.

Over de coronaprik

De kinderen krijgen 2 prikken met een kinderdosis van het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dit is een mRNA-vaccin dat speciaal voor kinderen is gemaakt. Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft dit goedgekeurd. Tussen de eerste en de tweede prik moet minstens acht weken zitten. Als het kind ook nog andere vaccinaties krijgt, moet dat twee weken voor of na de coronaprik gebeuren. Denk hierbij aan de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma.

Toestemming

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar zijn minderjarig, daarom is het nodig dat er één ouder/verzorger meekomt naar de priklocatie. De ouder/verzorger die niet meekomt moet wel geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de coronaprik. Op de priklocatie vragen ze daarom eerst of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de coronaprik. Als op de GGD-locatie blijkt dat één van de ouders niet wil dat het kind de inenting krijgt, zal de GGD dit niet doen.

Prikangst

Heeft uw kind prikangst? De medewerkers op de vaccinatielocaties weten hoe zij hiermee om moeten gaan. En zijn ook dingen die u als ouder kunt doen. Lees enkele tips voor als uw kind prikangst heeft.

Heeft u nog vragen over de coronaprik voor kinderen?
Lees verder op de website van het RIVM.

Lees hier antwoorden op veelgestelde vragen