Gezond gewicht

""

Een gezond gewicht is belangrijk voor uw gezondheid. Van overgewicht, maar ook van ondergewicht, kunt u lichamelijke klachten krijgen. Onder- of overgewicht kan diverse oorzaken hebben, zoals slaappatroon, stofwisseling, hormonen, erfelijkheid, stress of medicijnen. Voor een gezond gewicht is het onder andere belangrijk dat u gezond eet en regelmatig beweegt. GGD Zaanstreek-Waterland zet relevante informatie en links hierover graag voor u op een rijtje.

Gezond gewicht berekenen

Op de website van het Voedingscentrum berekent u gemakkelijk uw gezond gewicht, aan de hand van uw Body Mass Index (BMI).

Vragen over het gewicht van uw kind(eren)?

Het Centrum Jong of Centrum voor Jeugd en Gezin bij u in de buurt geeft advies. 

Denk mee met de GGD

Laat uw stem horen over gezondheid, leefstijl, zorg en veiligheid.

VOEDING

Waarom is gezonde voeding belangrijk?

Gezond eten is belangrijk voor een gezond leven. Het verkleint het risico op langdurige ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en een aantal vormen van kanker. Een gezond eetpatroon is ook de basis voor een gezond gewicht. Varieer met voeding en gebruik niet te veel suiker en vette producten.

Hoe ziet een gezond eetpatroon eruit?

Gebruik voor een gezond eetpatroon de regels van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

In dit filmpje vertelt het Voedingscentrum hoe u dit kunt doen.

BEWEGEN

Waarom is meer bewegen gezond?

Bewegen versterkt de spieren en verbetert uw conditie; u voelt zich fitter. Natuurlijk helpt voldoende beweging ook om uw gewicht op peil te houden. Door dagelijks te bewegen, vermindert u de kans op allerlei gezondheidsklachten.

Hoeveel moet ik bewegen?

De beweegrichtlijn adviseert volwassenen minimaal 2,5 uur per week (verspreid over meerdere dagen) matig/intensief te bewegen. En, om daarnaast 2 x per week aan spier- en botversterkende activiteiten te doen. Ouderen krijgen het advies om deze activiteiten aan te vullen met balansoefeningen zoals yoga.

Over jeugd van 4 tot 18 jaar zegt de richtlijn: beweeg 1 uur per dag matig intensief en doe daarnaast zeker 3 x per week spier- en botversterkende activiteiten.

Welke activiteiten bedoelt de beweegrichtlijn?

Matig intensief bewegen zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. Denk hierbij aan: – wandelen – fietsen – trampoline springen – stofzuigen. Spierversterkende activiteiten verbeteren  kracht, uithoudingsvermogen en de omvang van spieren. Bijvoorbeeld krachttraining of zwemmen. En botversterkende activiteiten bestaan uit krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast. Bijvoorbeeld springen, traplopen, gewichtheffen en dansen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft  extra gezondheidsvoordeel. Dus bewegen is goed, meer bewegen is beter.

Link naar afbeelding Hoeveel kan ik bewegen om gezond te blijven Bron: Kenniscentrum Sport

Hoe versterk ik mijn spieren?

De beweegrichtlijn adviseert ook minimaal 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Ouderen kunnen dit combineren met balansoefeningen, zoals stoelyoga en lunges (zie afbeelding).
Denk bij spierversterkende activiteiten aan bijvoorbeeld:

  • Traplopen
  • Dansen
  • Fietsen
  • Zwemmen

Link naar Volwassenen die lunges maken

Minder zitten!

Het is voor uw gezondheid belangrijk om minder te zitten. Veel en langdurig zitten blijkt namelijk negatieve gezondheidseffecten te hebben.

Wat kan ik doen om meer te bewegen?

In het dagelijks leven zijn er veel mogelijkheden om in beweging te blijven. Neem bijvoorbeeld de fiets naar het werk en ga wandelen tijdens de lunch. Pak de trap in plaats van de lift of breng uw kinderen lopend of op de fiets naar school. Elke activiteit kun je vaker, langer en/of zwaarder maken. Dit zorgt ook nog eens voor afwisseling.

Hoeveel moeten mijn kinderen bewegen?

Voor kinderen van 4 tot 18 jaar gelden de volgende beweegadviezen:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens 3 keer per week spier- en botversterkende activiteiten.
  • Voorkom veel stilzitten.