Kinkhoest

""

Kinkhoest komt steeds vaker voor. Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen, veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby’s die geen of nog niet alle inentingen hebben gehad. Wilt u uw kind(eren) beschermen tegen kinkhoest? Dan kunt u hem of haar laten vaccineren. Vanaf 2019 kunnen ook pasgeboren baby’s beschermd worden. Alle zwangere vrouwen krijgen dan een kinkhoestvaccinatie aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. U kunt zich laten vaccineren door uw huisarts of bij GGD Zaanstreek-Waterland.

Hoe herken ik kinkhoest?

Kinkhoest lijkt in het begin vaak op een gewone verkoudheid. Daarna volgen heftige hoestbuien en moeite met ademhalen.

Ik ben zwanger. Hoe bescherm ik mijn baby tegen kinkhoest?

Een kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap beschermt de baby na de geboorte. De antistoffen die de moeder aanmaakt na vaccinatie, gaan via de navelstreng ook naar het ongeboren kind. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden beschermd tegen deze ziekte. Zo zijn baby’s beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te worden.

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen om zich in het derde trimester (tussen de 22-32 weken) van hun zwangerschap te laten vaccineren tegen kinkhoest.

Vanaf 16 december kunt u een gratis kinkhoestvaccinatie krijgen.

Waar kan ik mij laten vaccineren en wat zijn de kosten?

In de regio Zaanstreek-Waterland kunt u zich laten vaccineren door uw huisarts (niet alle praktijken bieden de vaccinatie aan, controleer dit van tevoren) of bij de GGD. Voor meer inhoudelijke informatie kunt u tijdens kantooruren contact met ons opnemen via telefoonnummer 075 – 651 83 16. Heeft u geen vragen en wilt u direct een afspraak voor de vaccinatie, dan kunt u een afspraak maken met Reizigers, via telefoonnummer 0900 – 254 54 54 (optie 1: Reizigers) van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en maandag, woensdag, vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur. De kosten voor het consult zijn €13,50 en het vaccin kost €30,25. Deze zijn op dit moment nog voor uw eigen rekening.

Meer weten?

Lees meer over kinkhoestvaccinatie op de website van het RIVM.