Gezondheidsonderzoek: publicaties en cijfers

GGD Zaanstreek-Waterland volgt de gezondheid van 320.000 inwoners van de 7 gemeenten in onze regio. Hoe gezond is de bevolking? Om deze vraag te beantwoorden doen wij regelmatig onderzoek, bijvoorbeeld door enquêtes, registreren wij gezondheidsgegevens en vertalen we landelijke gegevens naar onze regio.
Hiermee krijgen wij een beeld van de gezondheid in elke gemeente. Dit is een wettelijke taak, vastgelegd in de Wet publieke gezondheid. U kunt onze onderzoeksresultaten en beleidsadviezen raadplegen of gericht zoeken naar gezondheidscijfers.
Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met onze epidemiologen via epi@ggdzw.nl.
Per thema alle informatie bij elkaar
Op gezondheidsverkenning.ggdzw.nl vindt u gezondheidsinformatie van 0-100 jaar per thema. Zo weet u van elk thema hoe het er nu voorstaat en welke adviezen we geven voor beleid en activiteiten. U vindt hier bijvoorbeeld hoeveel alcohol er wordt gedronken onder jongeren, volwassenen en zwangere vrouwen. Ook staat er een uitleg bij de cijfers, en vergelijken we het regionale beeld met het landelijk beeld en met eerder onderzoek. Dit is een regionale Volksgezondheid Toekomstverkenning (rVTV) waarin we eens in de vier jaar informatie samenbrengen uit onderzoek, gesprekken en andere bronnen.
Zelf cijfers opzoeken en tabellen en grafieken maken
Op gezondheidincijfers.ggdzw.nl kunt u gericht zoeken naar gezondheidscijfers. U kunt zelf tabellen maken aan de hand van de voor u relevante thema’s of criteria, bijvoorbeeld hoeveel overgewicht er voorkomt per gemeente of per leeftijdscategorie.
Inwonerspanel
Het inwonerspanel is een groep inwoners van de regio die samen een dwarsdoorsnede vormen van de samenleving in Zaanstreek-Waterland. We vragen het inwonerspanel hun mening te geven over gezondheidsgerelateerde onderwerpen.
Dit onderzoek geeft op een snelle manier een beeld van hoe inwoners denken over allerlei thema’s die spelen.
Hier kunt u de resultaten van eerdere panelonderzoeken vinden en zich aanmelden als lid van het panel.
Lopende onderzoeken
In 2022 staan de volgende onderzoeken gepland:
Jongvolwassenenmonitor: Eind april startte de corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022. Dit onderzoek voeren we dit jaar voor het eerst landelijk uit in het kader van de coronapandemie. De vragenlijst gaat vooral in op de situatie van jongvolwassenen (16- tot 25-jarigen) op het gebied van lichamelijke en geestelijke gezondheid, gebruik van genotmiddelen, seksualiteit, bewegen, eenzaamheid en geldzaken. Daarnaast gaat het ook over de gevolgen van corona op het welzijn.
Volwassenen en seniorenmonitor: In het najaar start de gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen. Hiermee willen we de gevolgen van de coronacrisis voor de gezondheid en het welzijn van inwoners van 18 jaar en ouder in kaart brengen. Hierin komen onder andere manier van leven, lichamelijke en geestelijke gezondheid aan bod. Daarnaast is er extra aandacht voor corona en de gevolgen hiervan op het leven.
Onderzoekspublicaties
Op publicatiejaar
2023
2022
- Panelonderzoek Dementie, juli 2022
- Suïcidaliteit onder jongeren en jongvolwassenen
- Overgewichtcijfers 2021
- Panelonderzoek coronavirus, januari 2022
2021
- Panelonderzoek Gezondheidstechnologie
- Panelonderzoek coronavirus, maart en mei 2021
- Overgewichtcijfers 2020
- Panelonderzoek coronavirus, februari 2021
2020
- Panelonderzoek Coronavirus, december 2020
- Panelonerzoek Coronavirus, november 2020
- Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in de regio
- Monitor COVID-19 in Zaanstreek-Waterland
- Panelonderzoek Antibiotica, april 2020
- Panelonderzoek Coronavirus, juni 2020
- Panelonderzoek Coronavirus, april 2020
- Evaluatie Centrale Zorgverlener Zaanstad
- ZaansFit 2016-2019
2019
- Overgewichtcijfers 2019
- Panelonderzoek Stress en Energie
- Panelonderzoek gezonde leefomgeving
- Panelonderzoek veilige leefomgeving
- Suïcidepreventie en suïcidale gedachten Zaanstreek-Waterland
- Factsheet armoede (pdf 378kb)
- Overgewichtcijfers 2018
2018
- Zwaarbelaste mantelzorgers
- Literatuuronderzoek naar wijkgerichte interventies voor personen met verward gedrag (pdf 573kb)
- Panelonderzoek psychische gezondheid (pdf 217kb)
- Overgewichtcijfers 2017 (pdf 374kb)
2017
2016
- Tabellenboek Beemster 0 t/m 1 jarigenonderzoek 2016 (pdf 2mb)
- Tabellenboek Edam-Volendam 0 t/m 11 jarigenonderzoek 2016 (pdf 2mb)
- Tabellenboek Landsmeer 0 t/m 11 jarigenonderzoek 2016 (pdf 2mb)
- Tabellenboek Oostzaan 0 t/m 11 jarigenonderzoek 2016 (pdf 2mb)
- Tabellenboek Purmerend en wijk 0 t/m 11 jarigenonderzoek 2016 (pdf 1mb)
- Tabellenboek Wormerland 0 t/m 11 jarigenonderzoek 2016 (pdf 2mb)
- Tabellenboek Waterland 0 t/m 11 jarigenonderzoek 2016 (pdf 2mb)
- Tabellenboek Zaanstad 0 t/m 11 jarigenonderzoek 2016 (pdf 2mb)
- Overgewichtcijfers 2015 (pdf 459kb)
Voor onderzoekspublicaties van voorgaande jaren, klik hier.
Conferenties Gezondheidsmonitoren
Op 30 september 2021 organiseerde de GGD Zaanstreek-Waterland de conferentie ‘Samenwerken aan een positieve gezondheid in Zaanstreek Waterland 0-100 jaar’. Gemeenten, GGD Zaanstreek-Waterland en gastsprekers spraken hier over grote landelijke gezondheidsvraagstukken uit de ‘Nota 2020-2024: gezondheid breed op de agenda’. De vraagstukken waren: sociaal economische gezondheidsverschillen, gezonde leefomgeving, vitaal ouder worden en mentale gezondheid en welbevinden jeugd.
Vanwege corona was er slechts een selecte groep aanwezigen. Kijk hier de beelden terug:
- Opening dagvoorzitter: Amar Voogt, plaatsvervangend directeur GGD Zaanstreek-Waterland.
- Introductie: Ferdinand Strijthagen, toenmalig directeur GGD Zaanstreek-Waterland.
- Sociaaleconomische gezondheidsverschillen: onvermijdelijk en ongemakkelijk, Prof. dr. Anton Kunst, hoogleraar sociale epidemiologie, UMC/UVA.
- Verkleinen sociaal economische gezondheidsverschillen, MSc Tom Moons, strategisch adviseur Gezond In, Pharos.
- Deelprogramma 1. Jeugd (0-18 jaar) – Mentale gezondheid en welbevinden jeugd. De deelnemers hoorden van diverse GGD-medewerkers cijfers over onder andere geluk, weerbaarheid, risico op sociaal-emotionele problemen en pesten uit de Gezondheidsmonitor Kinderen 2020 gepresenteerd door epidemioloog Monique Heemskerk en data-analist Michelle Wennekers. Verder: wat bieden we als GGD op het gebied van welbevinden en opvoeding aan de hand van de pedagogische driehoek. Functionaris gezondheidsbevordering Anne van Deuren nam ons mee in wat de Gezonde School kan betekenen en pedagogisch adviseur Dieuwke Tolsma liet de aanwezigen diverse methodieken ervaren, gebruikt in het contact met ouders en kinderen.
- Deelprogramma 2. Volwassenen – Gezondheid en leefomgeving. Deze sessie richtte zich op de relatie tussen een gezonde fysieke leefomgeving en gezondheid van de inwoners. Denk hierbij aan luchtkwaliteit, groen in de omgeving en al dan niet ervaren geluidshinder. Tijdens deze sessie werden de nieuwe monitorcijfers gepresenteerd over deze onderwerpen door GGD data-analist Ruy Kortbeek. Aansluitend gaf Fred Woudenberg, hoofd Leefomgeving GGD Amsterdam, een seminar. De aanwezigen discussieerden over de mogelijkheden tot beschermen en bevorderen van de gezondheid door het aanpassen van de leefomgeving.
- Deelprogramma 3. Senioren (65+) – Vitaal ouder worden. GGD beleidsmedewerker Carin Bosma startte met cijfers uit de Gezondheidsmonitor Senioren 2020 over de gezondheidssituatie van senioren in de regio. Daarna discussieerden sprekers Veronique Vaarten (WMO Radar) en Kirsten Gutter (Mulier Instituut) met de aanwezigen over het belang van bewegen bij senioren en het voorkomen van vallen. Helaas zijn hiervan geen beelden beschikbaar.
- Lancering website en afsluiting.
Tijdens de conferentie presenteerde de GGD de rapportages van de verschillende gezondheidsmonitors per gemeente. Deze rapportages lees je hier.